U trendu

Serija „Sivi dom“ ponovo na RTS-u

Posle skoro jedne decenije RTS će od 11. marta reprizirati kultnu seriju „Sivi dom“ scenariste Gordana Mihića i reditelja Darka Bajića, u kojoj su neki od danas poznatih glumaca ostvarili svoje prve uloge.

Kroz 12 epizoda publika će svake subote od 21 sat pratiti sudbine dece iz Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu koji ove godine obeležava sedam decenija postojanja.

Bajić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da su tada bili hrabri mladi ljudi, koji su krenuli u veliku avanturu sa željom da podignu tehnički nivo na televiziji, a sve na predlog tadašnje urednice Donke Špiček.

„Uspeli smo u tome uz veliku muku, ubeđivanje, mnogo problema. Tada se o tom problemu nije govorilo i serija je doživela niz kritika. Pisalo se da sam snimio seriju pod uticajem Amerike, čak su neki tvrdili da se broj delikvenata povećao sa emitovanjem serije“, kazao je Bajić.

On je pomenuo da je, razgovarajući sa štićenicima doma u Kruševcu, shvatio da je on kao Dorćolac, da nije imao porodicu, mogao bar 20 puta da završi u toj instituciji, dodavši da su njihovi prestupi zapravo bili krađa čokoladica i oznaka sa automobila.

Serija je snimana tokom 1984. i 1985. godine, a premijerno je emitovana 2. februara 1986.

Igrali su, pored Velimira Bate Živojinovića, Mihaila Miše Janketića, Dragana Nikolića, Bore Todorovića, Žarka Radića, Đurđije Cvjetić, Radmile Živković, glumci kojima su to bile prve uloge: Branislav Lečić, Mirjana Karanović, Branko Vidaković, Zoran Cvijanović, Nikola Kojo, Mirjana Joković, Dubravko Jovanović, Andrijana Videnović, Žarko Laušević, Mima Karadžić, Željka Cvjetan.

Radmila Živković kaže da je Kruševac, gde je rođena, bio delikventski grad, da su čak predstavnici Interpola iz Francuske dolazili da vide šta se tu dešava, jer je 78 posto ljudi u zatvorima bilo iz tog grada.

Ona je istakla da bi serija „Sivi dom“ trebalo svakodnevno da se emituje kao priručnik roditeljima da „vide kako se zbog svojih problema odvajaju od dece, kako ne vode računa o njima“, primetivši da su problemi roditelja danas veći nego pre 30 godina.

„Ova serija je večna zato što je istinita, iskrena i savršeno umetnička. Deca u Domu su tu bila zbog krađe čokoladica, a danas mladi koji su na slobodi prave mnogo veće probleme“, rekla je Živković.

Andrijana Videnović je naglasila da „Sivi dom“ nije laž, da uslovi u kojima su snimali nije bila izmišljena scenografija i da još uvek pamti zadah iz menze u kojoj su jeli.

„Pitala sam se zašto se ova serija ne reprizira češće, a onda sam ipak shvatila da je taj scenario danas naivan. Najveći kriminalac među nama Crni (Branislav Lečić) krao je automobile. Videćemo gde se društvo nalazi posle 30 godina, koji su danas naši zločini, dokle smo doveli svoju decu“, primetila je Videnović, dodavši da su kroz tu seriju mnogi od njih postali glumci.

Miša Janketić, Dubravko Jovanović i Branislav Lečić prisetili su se anegdota tokom snimanja, ali i nakon toga, do kojih je dolazilo zbog uloga koje su ostvarili u „Sivom domu“.

„Jednom sam se vraćao taksijem sa predstave i taksista mi je rekao da sam mu ja trauma iz detinjstva zbog uloge zlog vaspitača Belog. Ovo je jedna od najboljih serija u kojima sam igrao, a bolje ne mogu da se setim. Ništa nam nije bilo teško, jer smo imali osećaj da radimo nešto vredno“, rekao je Janketić, izrazivši zadovoljstvo što će njegovi unici sada imati priliku da gledaju svog deku kada je bio u punoj snazi.

Lečić je kazao da ga je imidž Crnog dugo pratio i da je odražavao deo njegovog bića, da je zbog te uloge upoznao ozbiljne kriminalce koji su mu prilazili sa velikim poštovanjem, a i policajci, koji su ga zaustavili zbog prebrze vožnje, pustili su ga da ide kada su ga prepoznali kao Crnog.

„Serija je rađena zdušno, tu je galerija fenomenalnih glumaca, a najveća njena vrednost je što je Darko Bajić tu pronašao ljudsku priču“, ocenio je Lečić, koji je sa rediteljem i Radmilom Živković pre pet godina posetio Vaspitno-popravni dom u Kruševcu i nasmajao štićenike izjavivši da je on najbolji primer da od delikventa se može stići do mesta ministra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.