U trendu

SRB i SM potpisale Program saradnje u kulturi do 2025

BEOGRAD – U okrviru Samita Otvoreni Balkan u Beogradu je danas potpisan Program saradnje između srpskog i makedonskog ministarstva kulture za period do 2025. godine, koji će između ostalog doprinetu razvijajnju i podsticanju kulturne saradnje između dveju država.

Program su potpisale ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska.

U cilju stvaranja boljih uslova za dalje jačanje kulturne saradnje, u okrviru Programa Srbija i Severna Makedonija će podsticati i podržavati uspostavljanje direktnih kontakata i redovnu razmenu programa i projekata između nacionalnih ustanova i drugih organizacija u oblasti izvođačke umetnosti, filmske umetnosti, kulturnog nasleđa i digitalizacije, vizuelne, muzejske i galerijske delatnosti, biblioteka i bibliotečko-informacione delatnosti, arhiva i arhivske delatnosti, izdavaštva i prevođenja.

Jedan od rezultata Programa biće promovisanje saradnje nacionalnih pozorišta i nacionalnih ansambala narodnih pesama i igara, kroz zajedničke aktivnosti, razmenu iskustava.

Saradnja će se, kako navode u Ministarstvu kulture, produbiti i na polju pozorišta, opere, baleta, narodnih pesama i igara, kroz pružanje podrške u uspostavljanju direktnih kontakata između ustanova svojih zemalja, radi učešća predstavnika i trupa na gostovanjima i festivalima, kako regionalnog, tako i međunarodnog karaktera.
Dve zemlje će podsticati saradnju i u cilju daljeg širenja industrije filma, televizije, video produkcije i distribucije, i porasta ekonomske i kulturne razmene.
Program predviđa i saradnju na polju nematerijalnog kulturnog nasleđa, pružanjem podrške tradicionalnim kulturnim aktivnostima, festivalima i sajmovima u okviru razmene tradicionalne muzike, zanata i drugih elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa dve zemlje.

Predviđena je i podrška u saradnji između muzeja i galerija posebno u domenu razmene i organizovanja izložbi, radi predstavljanja kolekcija i eksponata dveju zemalja, kao i između biblioteka, kroz razmenu knjiga, stručne literature, publikacija i svih oblika bibliotečko-informacione građe, razmenu stručnog i naučnog iskustva i razmenu stručnjaka, kao i saradnju između arhiva, naročito kroz omogućavanje dostupnosti i razmene arhivske građe.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, na osnovu Progama u oblasti zaštite kulturnih dobara i digitalizacije, dopirneti promovisanju saradnje između ustanova nadležnih za zaštitu i očuvanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, podstičući razmenu stručnjaka i iskustava u ovim oblastima, pre svega na polju očuvanja, zaštite, restauracije i popularizacije kulturnog nasleđa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.