Srpsko narodno pozorište obeležilo 160 godina postojanja

NOVI SAD – Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu danas je obeležilo 160 godina postojanja svečanom akademijom, na kojoj su uručena najviša priznanja SNP-a, godišnje nagrade i pohvale.

Na svecanosti koja je bila zatvorenog tipa, prilagođena propisanim preventivnim merama, ministarka kulture Maja Gojković rekla je da su Srpsko narodno požorište pre 160 godina osnovali najveći ljudi tog vremena: Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj i Jovan Đorđević.

Pozorište je delilo sudbinu naroda i uspelo da prebrodi sve nedaće i nepovoljne okolnosti po naš narod i državu i da ostane simbol kulture grada Novog Sada, Vojvodine i Srbije, istakla je Gojković.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je dobitnik zlatne medalje „Jovan Đorđević“, citirao je reči Vilijema Šekspira od pre više od četiri veka, da je svet pozornica na kojoj svako igra svoju ulogu.

„Ta je rečenica, uveren sam, aktuelna je i danas. Iako možda nije vreme da pričam o podršci Pokrajinske vlade, moram da kažem da je 2016. godine budžet SNP-a iznosio 600 miliona dinara, a danas 870 milina za funkcionisanje ovog požorišta. U rekonstrukciju i opremanje uloženo je 139 miliona dinara“, naveo je Mirović.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić rekao je da je ova kuća najvažnija i najveća kulturna ustanova u Vojvodini, a sve zapaženija u u Srbiji i regionu.

„Naše predstave su vodeće na svim pozorišnim rang listama, prisutnu smo i osvajamo nagrade na festivalima, uključeni smo u program Kreativne Evrope sa projektom Kros opera, čiju realizaciju sa nestrpljenjem očekujemo kada pandemija prođe i prestane zabrana okupljanja i ponovo zaškripe daske koje život znače“, rekao je Đerić.

Zlatnu medalju „Jovan Đorđević“ dobili su i pokrajinski sekretari, Dragana Milošević za kulturu i dr Zoran Gojković, sekretar za zdravstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.