U trendu

StogodiĆĄnji filmski rezime o Srbiji 1918 – 2018

BEOGRAD – Reditelj Ivan Ćœivković koji zavrĆĄava dokumentarno-igrani film „Srbija – sto godina nakon Soluna“ kaĆŸe da je period od sto godina dovoljan da pokaĆŸe koliko je potrebno za promenu jednog druĆĄtva, vrednosnog sistema, unutraĆĄnjih, ali i evropskih politickih tokova.

Film, po scenariju MiloĆĄa Rajkovića, preispituje ulogu Solunskog fronta, ulogu Srbije u međunarodnoj zajednici tada, ali i sada, piĆĄe „Politika“.

„Objektivna analiza istorijskih činjenica predstavlja najbolji pokazatelj o tome kakvu ulogu je imala Srbija u periodu okoncanja Prvog svetskog rata i otvara pitanje zaĆĄto danas Republika Srbija nije „rame uz rame“ sa drĆŸavama saveznicama u aktuelnom procesu oblikovanja medunarodnih odnosa“, navodi za „Politiku“ Ćœivković (48).

On objaơnjava da je igrani deo filma posvećen dostignućima srpskih vojskovođa u periodu Prvog svetskog rata, odnosno u tim okolnostima regionalne i međunarodne politike.

KaĆŸe i da će poseban akcenat biti stavljen na srpsku vojsku i njene strategije koje nisu bile usmerene samo na postizanje vojnih ciljeva, već i na mudro praćenje konkretnih politickih odluka koje su se donosile u tim trenucima.

„Osnovna svrha je da pokaĆŸemo kakva je uloga srpske vojske i srpskog druĆĄtva u procesu ocuvanja svoje drĆŸavnosti, ĆĄto je u velikoj meri predstavljalo veliko iskustvo ne samo za srpsku drĆŸavu, vec i za druge narode i drĆŸave ĆĄirom sveta“, navodi Ćœivković.

Pitanje revizije istorije, kako smatra, uvek je aktuelno u naơem regionu, a dodaje da je slična situacija i danas.

„Međutim, retko je uočiti ozbiljne, pre svega akademske na činjenicama zasnovane debate koje precizno i jasno objaĆĄnjavaju građanima i stručnoj javnosti pocetak, tok i zavrĆĄetak Prvog svetskog rata. Novim generacijama se ne pruĆŸaju precizna saznanja o Velikom ratu, o ulozi Srbije i pre svega o zakljucku rata koji je okoncan primirjem, a ne kapitulacijom tadaĆĄnje Nemacke“, kaĆŸe Ćœivković i dodaje da i dalje ostaju otvorena brojna pitanja o tome da li su saveznici uspeli da dovedu Nemce do kapitulacije ili je ipak rec o politickom sporazumu, odnosno primirju koje nije bilo povoljno za sve strane ukljucene u rat.

„NaĆĄa ideja je da prikaĆŸemo paralelu izmedu srpske drĆŸave u tom periodu i danas. Danas većina smatra da je tadaĆĄnja Srbija bila u daleko povoljnijoj i boljoj poziciji u mozaiku evropskih drĆŸava, međutim niko ne posmatra ĆĄta se to promenilo, ĆĄta su uradile evropske drĆŸave, a ĆĄta smo mi, da bismo bili tu gde jesmo trenutno. Period od sto godina u svetskoj istoriji je veoma kratak, ali dovoljan da pokaĆŸe koliko je potrebno za promenu jednog druĆĄtva, vrednosnog sistema, a samim tim i unutraĆĄnjih i regionalnih, pa i evropskih politickih tokova“, istice reditelj.

Film postavlja pitanja gde je Srbija jedan vek posle, moĆŸemo li neĆĄto da naucimo iz istorijskih dogadaja, jesmo li naucili, smemo li nauceno da primenimo u novim okolnostima…

„U filmu ce govoriti strucnjaci kako iz Srbije, tako i iz zemalja regiona, koji su vecinu svog akademskog ĆŸivota istraĆŸivali tok Velikog rata. Ostavicemo njihova imena da budu iznenadenje za javnost. Ovaj projekat ne predstavlja samo pokuĆĄaj dostizanja filmskog, odnosno umetnickog ostvarenja, vec i napor da se suocimo sa istinom, da sagledamo tokove objektivno i da nastavimo ispravnim putem“, navodi Ćœivković.

Film je sniman u Srbiji i Grčkoj uz podrơku naơeg Ministarstva kulture, a premijera se očekuje na jesen.

Ćœivkovic trenutno zavrĆĄava seriju „Koreni“ po romanu Dobrice Ćosića. ReĆŸirao je film „Hadersfild“, a radio je i na serijama „Mile protiv tranzicije“, „Montevideo, Bog te video“, „Vere i zavere“, „Ubice mog oca“ i „Senke nad Balkanom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.