U trendu

Tajna istorija filma

Roman "Flicker" Teodora Rosaka kod nas se pojavio devedesetih godina prošlog veka – odnosno, fotokopija ove knjige je kružila od čitaoca do čitaoca, a roman je vrlo brzo stekao status kultnog. Danas nije neophodno da znate nekoga ko ima fotokopirani primerak, niti vam je neophodno znanje engleskog; preveden kao "Treptaj", ovaj roman možete pronaći u knjižarama.
Premda formalno ima ljudsko biće kao glavnog junaka – to je Džonatan Gejts, čiju priču pratimo od njegovih studentskih dana – pravi glavni junak ove knjige je film. Naime, Džonatana Gejtsa njegova isprva studentska, a kasnije i naučnička istraživanja sve više upoznaju sa tajnom istorijom filma. Preko svoje opsesije Maksom Kaslom, zanemarenim genijalnim rediteljem iz doba nemih filmova, on se upoznaje i sa izvesnim siročićima od kojih je Kasl potekao, majstorima da u filmove, putem trikova, umetnu delove koje izazivaju snažne emotivne reakcije kod gledalaca, reakcije koje se ne mogu objasniti samom radnjom filma.
Polako otkrivajući neke od njihovih tehnika i poreklo te tajne grupe, Gejts saznaje i kako je teklo otkrivanje pokretnih slika, u koju svrhu su korišćene i sve dublje biva uvučen u svet teorija zavere – zavere čiji cilj mu zadugo ostaje tajna. Tu ima različitih verskih sekti, tajnih ratova, različite grupe imaju različita mišljenja o čemu se tu zapravo radi, a Gejtsu njegova naivnost i lakovernost baš i ne pomažu kako bi rešio misteriju i, možda, spasao čovečanstvo.
Kroz "Treptaj" se prepliću činjenice o filmu kao i čista fikcija; posebno zadovoljstvo čitalac može osetiti u "susretu" sa likovima kao što su Orson Vels i Džon Hjuston. "Treptaj" je veoma zanimljiv roman iz kojeg se može mnogo toga naučiti o filmu, ali ne na udžbenički način, već kroz akciju i misteriju. Uprkos kompleksnim teorijama zavere, ovaj roman se prilično lako prati; uzbudljivost, zanimljivi likovi i mnoštvo interesantnih podataka sve vreme drže pažnju. Posebno interesantan za ljubitelje filma, ovaj roman će se dopasti i ljubiteljima trilera, kao i ljubiteljima dobre, uzbudljive knjige.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.