U trendu

Tragedija u sukobu sa večnošću

Roman "Koliba" Vilijema Pola Janga, poneo je epitet hrišćanskog dela, zbog teme koju obrađuje autor. Reč je o zanimljivom delu koje otvara mnoga pitanja o Bogu i religiji. I sam roman ima svoju neobičnu istoriju. Nakon što je Jang napisao knjigu, podelio ju je svojim prijateljima. Bili su oduševljeni njegovim delom i nagovorili su ga da potraži izdavača. No, potraga nije urodila plodom, pa je roman 2007. objavio sam pisac. Godinu dana kasnije, roman je "seo" na vrh bestseler liste "Njujork Tajmsa". Tu je dugo vremena i ostao. Do sada je preveden na 35 jezika i prodat u šest miliona primeraka.
U svetu gde je vera najvažnija glavni junak, Mekenzi Alen se rve s bezvremenim pitanjem: "Gde je Bog u svetu ispunjenom neizrecivim bolom?" Njegova najmlađa kći, šestogodišnja Misi, oteta je za vreme porodičnog letovanja, a dokazi da je verovatno svirepo ubijena pronađeni su u napuštenoj kolibi duboko u divljini Oregona. Četiri godine kasnije, usred svoje velike tuge, Mek dobija sumnjivu poruku, kojom ga neko, naizgled Bog, poziva da sledećeg vikenda dođe u tu kolibu. Uprkos zdravom razumu, on u mračno zimsko popodne stiže do kolibe i vraća se u svoj najgori košmar. Ono što će tamo zateći zauvek će ga izmeniti. Ova knjiga pruža kreativan i jasan odgovor na najstarije pitanje na svetu, a to je: ako je Bog svemoguć i pun ljubavi, zašto i dalje postoje bol i zlo?
Lepota ove knjige je i u tome što ona daje lake odgovore na mučna pitanja, ali i u tome što čitaoce poziva bliže Bogu milosrđa i ljubavi u kojem se nalaze nada i isceljenje. Kanađanin poreklom, Vilijem Pol Jang je kao dete sa roditeljima živeo u jednom plemenu koje još obitava u kamenom dobu na visoravnima nekadašnje Nove Gvineje. Kao dečak i mladić, pretpreo je velike gubitke, a sada sa porodicom uživa na severozapadnom Pacifiku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.