U trendu

Treći roman „Ljudski aparat“ Marka Brakovića

BEOGRAD – Večeras je u kafeu „Delfi“ u SKC održano predstavljanje romana „Ljudski aparat“ Marka Brakovića o kome su pored autora govorili recenzent Ivan Đoković i pisac i novinar Aleksandar Saša Ignjatović dok je moderator bila Tanja Vučković, „Lagunina“ predstavnica za medije.

Prema rečima recenzenta, „autor je prišao problemu odmah od prve strane kao psihoterapeut koji ne okoliši pokazujući do koje mere mediji imaju pogubni uticaj na veliku većinu populacije u Srbiji i da su veoma malobrojni oni koji nisu pod njihovim uticajem.

U napomeni napisanoj pre početka romana, Braković se obraća čitaocima koji su ga pročitali da „verovatno misle kako ima bujnu maštu a onda ih upozorava da zastanu i razmisle i da pogledaju novine i tv kanale i ljude.

„U stvari idi pravo do ogledala udubi se u sebe i svoj odraz. Proveri da li ti nije možda muka. Možda tu se povraća.Možda si duboko unutra smeđe boje. Pogledaj da nisi i ti kao ja u međuvremenu postao g…no“.

Tako autor unapred nagoveštava da će u romanu preko slučajeva svojih pacijenata pokazati do koje smo dubine patnje i beznađa stigli, ali još nismo stoiglim do dna što je potrebno da bi počeli da se oporavljamo.

Kako je ispričao autorov prijatelj, Saša Ignjatović „Ljudski aparat“ predstavlja nam „dva isprva sasvim različita junaka, koja silom prilika postaju srodne duše. Uvaženi beogradski psihoterapeut Predrag Petrović mora da obezbedi opstanak svoje kćerke u Kanadi i neophodan mu je novac. U takvoj situaciji odlučuje da prvi put u karijeri počne da gostuje i u TV emisijama sumnjivog kvaliteta.

Nikša, tajkun i vlasnik jednog od najgledanijih srpskih TV kanala, želi da se povuče iz medijskog pakla i posveti se mirnijem životu. I njemu je za životni preokret neophodan novac. Zbog toga pokreće novi, ultrakomercijalni rijaliti format kakav po „maštovitosti“ uveliko prevazilazi i one najpoznatije ne samo u Srbiji nego i u svetu. PItanje je na koje autor traži odgovor je da će njih dvojica iz dva potpuno različita društvena miljea koje povezuje samo potreba za novcem postati prijatelji ili će se njihovi podihvati da zarade željeni novac završiti tragično“.

„Rijaliti šou postaje sve grozniji i sve gledaniji, a publika se postepeno pretvara u beznadežno iskvarenu rulju koja sve više liči na likove koji se u rijeliti šou mažu g…nima, ližu ih a samo neki uspeva da očuva ljudsko dostojanstvo“, zaključuje autor .

Ovim romanom, kazao je Marko Braković zaključio je trilogiju započetu „Fejsbuk predatorom“ (2014) i „Tabletom“ ( 2015).

Najavio je da će mu sledeći roman biit ljubavni .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.