U trendu

Trupa „Balet Toskane“ u okviru 20. BFI nastupa večeras u Ateleju 212

BEOGRAD – Italijanska trupa „Balet Toskane“ gostovaće večeras u pozorištu Atelje 212 sa predstavom „Bajadera – Carstvo senki“ u koreografiji Mikelea Di Stefanoa, u okviru 20. Beogradskog festivala igre.

Veliki ansambl izvođača je na sceni u ovom komadu: Kristina Akri, Mateo Kapetola, Frančeska Kapurso, Karmin Katalano, Alis Katapano, Beatris Ćjatini, Matilda Di Ćiolo, Veronika Galdo, Matia Lupareli, Aldo Noli, Nikolo Pođini, Paolo Rico.

Izvođenje večeras je rasprodato, a inače svetska premijera je održana u pozorištu Teatro Sociale u italijanskom gradu Trento 2021.godine.

Čuvena predstava klasičnog baletskog repertoara „Bajadera“ je prožeta idealizovanom egzotikom, po svojoj melodramskoj radnji i prema estetici celine.

Istorijski gledano, najpoznatija scena iz ovog dela „Kraljevstvo senki“, odvija se na granici između ovog i onog drugog sveta.
Poznati italijanski koreograf Mikele di Stefano, kreirao je novu „Bajaderu“ za grupu mladih igrača, dok je njen najpoznatiji deo, misteriozan nazvao „Kraljevstvo tame“, aludirajući na teška i neizvesna vremena u kojima svet danas živi.

Komad preispituje sve što je izgubljeno, a ipak izvodljivo, nešto što potvrđuje prisustvo tela i preplitanje ljudskih putanja, zapisao je autor u tekstu ovog komada.

Mikele di Stefano je koreograf i osnivač trupe MK, koja od 2000. godine deluje u različitim oblastima i kroz raznovrsne saradnje, i takođe često nastupa i u inostranstvu.

Di Stefano je savetnik za programe igre Nacionalnog teatra u Rimu, a od 2019. godine i selektor scenskih umetničkih programa u rimskom Muzeju savremene umetnosti.

Kreirao je tokom karijere veoma uspešne komade i za druge – „Aterbalet“, „Balet Toskane“, Korejska nacionalna kompanija, ali i za Bijenale igre i teatra u Veneciji.
Tokom ove godine, on je stvorio komad za Balet Lorane.

Dobitnik je nagrade magazina „Danza e Danza“ za savremenu igru za 2000. i 2018. godinu, kao i UBU nagradu za komad „Bermude”, 2019. godine.
Srebrnog lava venecijanskog Bijenala igre dobio je za inovacije u umetničkoj igri, 2014. godine.

Balet Toskane predstavlja upečatljivu pojavu u istoriji italijanske umetničke igre, od samog početka 1970. godine. Veoma profesionalna produkcija okuplja ansambl od 12 do 14 igrača, a podržana je od strane Ministarstva kulture, toskanske Regije i distrikta Firence.

Trenutni repertoar podseća na stalnu kulturnu liniju koja afirmiše savremenu igru i pluralitet izražajnih jezika. Od 2017. godine, trupa gradi svoje partnerstvo sa Teatrom Mađo Musikale u Firenci, ali i sa drugim važnim italijanskim pozorištima, kao La Feniče u Veneciji i Teatro Ređo u Parmi. Predstava „Bajadera” je ponela prestižnu nagradu časopisa “Danza & Danza” za najbolju italijansku savremenu produkciju 2021. godine.

„Uključujući ih u stvaranje, Di Stefano je u mladim i talentovanim igračima Baleta Toskane aktivirao jedinstven tehnički i ekspresivni izraz koji nastaje baš na ovom mestu, između pojedinaca i ansambla“, zapisali su u magazinu „Danza & Danza“.

Autorski tim ove jednočasovne predstave čini: kompozitor muzike Ludvig Minkus, originalnu muziku potpisuje – Lorenco Bianči Hoeš, dizajner kostima je Santi Rinciari, a majstor svetla – Đulija Brogi .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar