U trendu

u cHUPRIJI Počeli „Matićevi dani“

ĆUPRIJA – Pesnikinja Slađana Branislava Bušić dobitnica je nagrade „Matićev šal“ za 2018. godinu za najbolju prvu objavljenu zbirku pesama, saopštili su organizatori tradicionalne kulturne manifestacije „Matićevi dani“, koji su danas počeli u Ćupriji.

Bušićeva je nagradu, koja se dodeljuje mladom pesniku do 27 godina za prvu objavljenu zbirku pesama, dobila za knjigu „U uhu duh (a/u)“, objavljenu u 16. kolu edicije „Prvenac“ SKC Kragujevac.

Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu književnik Radomir Andrić iz Beograda, predsednik, književnik i novinar Vidak Maslovarić iz Beograda i direktorka Narodne biblioteke „Dušan Matić“ u Ćupriji Ljiljana Đorđević.

Poetska manifestacija „Matićevi dani“ posvećena je velikanu srpske književnosti, nadrealisti i akademiku Dušanu Matiću (1898-1980) rođenom u Ćupriji.

Nagrada, koja se se sastoji od unikatnog pletenog šala, povelje i novčanog iznosa, biće dobitnisi svečano uručena 13. septembra na 37. „Matićevim danima“ u Narodnoj biblioteci u Ćupriji, koja se nalazi u rodnoj kući Dušana Matića.

„Matićevi dani“ održavaju se tradicionalno u Ćupriji u organizaciji Narodne biblioteke „Dušan Matić“, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i opštine Ćuprija.

Ovogodišnju manifestaciju je danas u podne svečano otvorio direktor Narodne biblioteke Srbije Laslo Blšković. U muzičkom delu programa učestavali su učenici Škole za muzičke talente u Ćupriji.

U panel diskusiji na temu „Neograničeni zvučni prostori poezije – Dušan Matić i radio“, govorili su novinar Radio Beograda Ranko Stojilović, teatrolog i radio kritičar Raško V. Jovanović, novinar 
Miloš Jevitić i glavna urednica Drugog programa Radio Beograda Vesna Perić.

U Muzeju „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji, večeras u 18 sati biće otvorena izložba umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića, sa ovogodišnjeg konkursa „Matiću u čast“. Biće proglašano i najbolje delo na izložbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.