U trendu

U susret festivalu glumačkih ostvarenja

Na letnjoj pozornici u Tvrđavi u Nišu od 26. do 30. avgusta održaće se 35. festival glumačkih ostvarenja Filmski susreti Niš 2000. Festival će otvoriti istaknuta pozorišna, filmska i TV glumica Mira Stupica.

Ovogodišnji dobitnik najznačajnije nagrade za životno delo i izuzetan doprinos umetnosti glume („Pavle Vujisić“) je Dragan Nikolić. Odluku o tome doneo je žiri u sastavu Milivoje Tomić, Danilo Bata Stojković i Dušica Žegarac. To je bio jedan od poslednjih zadataka glumca i neodoljivog šarmera Miće Tomića. Samo tri dana pre početka festivala, na kome je bio redovan i omiljen gost, preminuo je, ostavljajući iza sebe bogatu karijeru.

Glumci koji će konkurisati za nagradu igraju u 7 filmova: „Nebeska udica“ Ljubiše Samardžića, „Belo odelo“ Lazara Ristovskog, „Mejdan Simeuna Đaka“ gosta iz Republike Srpske Petra Zeca, „Ranjena zamlja“ Dragoslava Lazića, „Tajna porodičnog blaga“ Aleksandra Đorđevića, „Senke uspomena“ Predraga Velinovića i u studentskom omnibusu studenata režije u klasi Darka Bajića.

Poslednjeg dana je na programu gostujući film iz Hrvatske „Maršal“ Vinka Brešana.

Prikazivanje filmova prati niz manifestacija od kojih je najinteresantnija Dečja filmska nedelja (festival dečjeg filmskog stvaralaštva).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.