U trendu

Večiti sukob

Nigerijski pisac Činua Ačebe smatra se ocem moderne afričke književnosti. Svoj prvi roman "Svet koji nestaje" napisao je 1958. godine, a prvi put ga je objavio tek posle trideset godina. Tada je ceo svet ostao bez daha čitajući istinitu, snažnu i potresnu priču o danima kada su se beli ljudi tek pojavljivali na afričkom tlu. Knjiga je prodata u više od deset miliona primeraka i prevedena na više od četrdeset jezika. Vrhunski Ačebov roman slika večiti sukob između belog i crnog čoveka, sukob civilizacija i verovanja, prateći ličnu sudbinu glavnog junaka Okonkva, uglednog čoveka nigerijskog plemena Igbo.
Okonkvo simbolizuje sve vrline, ali i iskonsku tragiku Crnog kontinenta u dodiru i prožimanju sa "belom", hrišćanskom civilizacijom. Jednostavna i izvanredna priča opisuje seriju događaja pre i posle nego što je Okonkvo zbog svog ponosa i strahova izgnan iz plemena, u koje se vraća sedam godina kasnije, kada shvata da više ništa nije isto… Ačebe je odgajan u hrišćanskoj evangelističkoj porodici, u velikom selu Ođidi u Nigeriji. Završio je studije medicine i književnosti na univerzitetu Ibadan. Tokom pobune i masakra koji su doveli do rata u Bijafri, optužen je da je zbog svog romana "Čovek iz naroda" direktno umešan u prvi vojni udar u Nigeriji.
Predavao je na univerzitetima Masačusets i Konetikat. Autor je "Mravinjaka savane" i nagrađivane zbirke poezije "Čuvaj se brate po duši". Najviše nigerijsko priznanje za intelektualna dostignuća, Nigerijska nacionalna nagrada za zasluge, dodeljeno mu je 1987, a pre dve godine dobio je i Bukerovu međunarodnu nagradu za životno delo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.