U trendu

Velika pesnikinja (1)

Književni susreti "Milici u pohode", posvećeni srpskoj pesnikinji 19. veka, vrdničkoj vili Milici Stojadinović Srpkinji (1828-1878), predstavljaju danas uglednu i prestižnu manifestaciju. Više od trideset godina (prvi susreti bili su 1975) tu se okupljaju književnici, slikari, vajari, čitav jedan svet kreativnih ljudi, koji čuvaju sećanje na ovu izuzetnu ličnost, pesnikinju srpskog romantizma, sa namerom da se svojim stvaralaštvom nadovežu na bogatu tradiciju srpske kulture. Manifestacija je bila podsticaj za čitav niz istraživanja i afirmaciju senzibiliteta čitave epohe. Pohod duhovnom zavičaju vrdničke vile za proteklih tridesetak godina bio je veoma inspirativan.
U dalekoj prošlosti Milica je imala prethodnice u srpskoj istoriji i književnosti (monahinja Jefimija, knjeginja Milica, Jelena Balšić i dr), a od onih koje su joj neposredno prethodile (Eustahija Arsić, Julijana Radivojević i Anka Obrenović) jedino je ona postala legenda. Prva tema Milice Stojadinović Srpkinje jeste rodoljublje, kod nje posebnog karaktera. Njeno rodoljublje, opsednutost prošlošću, ali i Fruškom Gorom, prosisteklo je iz patrijarhalnog okrilja roditeljske svešteničke kuće. Od malena vaspitavana u nacionalnom duhu, ova pesnikinja će u svom patriotskom zanosu i adoraciji junaka iz prošlosti srpskog naroda, pevati o Kosovu "velikom groblju, gde je jedno puno slave carstvo pogrebeno".
Jedna od ključnih imenica za Milicu je Kosovo, a njena preokupacija srpskim bosanskim temama bila je u potpunosti u skladu sa nacionalnim kolektivnim zanosom onog vremena. Posebno je dragocen Dnevnik Milice Stojadinović Srpkinje. U svetlim likovima srpske istorije i usmenog predanja, ona je nalazila i podstrek za borbu Srba u revolucionarnoj 1848. godini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.