U trendu

Virtuelna izložba arheoloških istraživanja rimskog grada

ĆUPRIJA – U Zavičajnom muzeju „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji i centralnom parku ovog grada, danas je, zahvaljujući sredstvima Ministarstva zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, u iznosu 1.368.750 dinara, prezentovana virtuelna izložba arheoloških istraživanja rimskog grada Horeum Margi.

Svrha projekta je dugotrajno očuvanje baštine, promocija, prestavljanje i dostupnost kulturnog nasleđa i stvaranje novih izvora informacija, a time i širenje korisničke populacije i znanja o lokalitetu antičkog grada Horeum Margi, rečeno je na konferenciji za medije u muzeju.

„Virtuelna postavka od sada se može pogledati na jednistven način aktiviranjem aplikacije za mobilne telefone, na 15 mesta u gradu“, rekao je direktor muzeja Novak Novaković.

Član Opštinskog veća, zadužen za kulturu, sport i turizam Vladimir Vasiljević je istakao da „opština radi na mnogo većem i ozbiljnijem projektu, revitalizaciji kompletnog antičkog grada Horem Margi, i da očekuje „da će već iduće godine biti ozbiljniji radovi u tom pravcu“.

Prestavnica Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Marijana Božić, istakla je da „projekat koincidira sa Strategijom održivog razvoja regiona za period 2011 – 2021. godine, a ima za cilj da širokoj javnosti promoviše i popularizuje bogatstvo teritorije antičkog grada Horeum Margi“.

Novaković je ocenio i da je projekat značajan što u velikoj meri popularizuje kulturno nasleđe „kroz savremene medije i na jedan savremen način“.

„Doprineće da mlađe generacije, kojima je savremena tehnologija veoma bliska, i kojima sve što nije onlajn, što nije elektronski i što se ne nalazi na mobilnima uređajima, nije dostupno“, rekao je Novaković.

On je dodao da će kroz ovu izložbu mladi ući u srž postojanja antičkog grada, upoznaće kulturno nasleđe iz neposrednog okruženja ali i steći nova saznanja o rimskoj kulturi i rimskom nasleđu Srbije, dobiće širu percepciju o tome kako je sam grad izgledao, gde se prostitrao, šta je sve to rimski grad Horeum Margi imao i bio tako značajan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.