U trendu

Vukosavljević i Abdolahi o kulturnoj saradnji Srbije i Irana

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Islamske Republike Irana Hoseina Mola Abdolahija, saopšteno je iz Ministarstva.

Vukosavljević i Mol Abdolahi istakli su obostrano visoko zadovoljstvo međusobnom saradnjom kao i odnosom dveju država u oblasti kulture.

Dobra saradnja Republike Srbije i Islamske Republike Irana potvrđena je nizom događaja, među kojima treba izdvojiti sajmove knjiga, izložbe i filmske festivale, na kojima je ostvarena razmena kulturnih sadržaja.

Na sastanku je bilo reči o potpisivanju novog Programa saradnje u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, omladine i sporta između Srbije i Irana, s obzirom na to da Program saradnje važi do kraja tekuće godine.

Vukosavljević i Mol Abdolahi govorli su i o započetim projektima čija se realizacija očekuje u bliskoj budućnosti, među kojima je najvažniji otkrivanje biste Nikole Tesle u Teheranu i Omara Hajama u Beogradu.

Pored toga, dogovoren je ubrzan nastavak rada na ponovnom izdanju romana Meše Selimovića „Derviš i smrt“ na farsiju, kao i na prevođenju i izdavanju izbora nove persijske poezije na srpski.

Ambasador Irana najavio je gostovanje izložbe iranskog tepiha u Srbiji, što će biti značajan događaj za upoznavanje iranske kulture i tradicije.

Takođe, bilo je govora o saradnji Filmskog centra Srbije i Farabi Filmske Fondacije, dve institucije koje su potpisale Memorandum o razumevanju u februaru 2019. godine.

Ministar Vukosavljević je ukazao na to da je saradnja u oblasti kulture koja postoji između Srbije i Irana postavljena na dobrim temeljima i da se njen uspon očekuje u godinama koje slede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.