U trendu

Vukosavljević sa delegacijom Šandonga o saradnji

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sa saradnicima razgovarao je danas u Beogradu sa članovima delegacije kineske provincije Šandong o budućoj saradnji i tom prilikom potpisan je Memorandum o saradnji između Narodnog muzeja u Beogradu i Muzeja umetnosti iz Šandonga, čija izložba gostuje u Kući legata.

Na sastanku je izneto više predloga o budućoj saradnji, između ostalog da u provinciji Šandong gostuje ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu sa operom „Koštana“ Petra Konjovića, u režiji Juga Radivojevića, kao i sa baletom „Labudovo jezero“ u koreografiji Konstantina Kostjukova, za koje je kostime radio poznati italijanski dizajner Renato Balestra.

Pomoćnica ministra za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Asja Drača Muntean izrazila je uverenje da bi Mocartova opera „Bastijen i Bastijena“ Narodnog pozorišta bila idealna za upoznavanje mlade pozorišne publike sa operom.

Iznet je i predlog da srpska izložba, koja će sledeće godine gostovati u Pekingu, bude predstavljena i u muzeju u Šandongu, što je zamenik guvernera provincije Šandong Ju Jie sa zadovoljstvom prihvatio.

Pomoćnica ministra za informisanje i medije Slavica Trifunović podsetila je zamenika guvernera da su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Kancelarija za informisanje Državnog saveta NR Kine zaključili Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti informisanja 18. juna 2016. godine i predložila da delegacija srpskih novinara poseti dve televizije u Šandongu.

Trifunović je istakla da Ministarstvo kulture i informisanja može biti spona za povezivanje i saradnju srpskih javnih medijskih servisa sa medijima u provinciji Šandong.

Ju Jie srdačno je zahvalio na iznetim predlozima i izrazio uverenje da će saradnja između Srbije i provincije Šandong svakako doživeti uspon.

On je rekao da će sve predloge preneti ustanovama koje su nadležne da bi se među ustanovama Srbije i Kine ostvario kontakt i saradnja.

Sastanku u Ministarstvu kulture prisustvovali su predstavnici Vlade provincije Šandong, Muzeja umetnosti i kompanije „Haj spid“ koja u Beogradu radi na izgradnji Kulturnog centra Kine.

Vukosavljević je rekao da je tokom boravka u provinciji Šandong doživeo veoma toplo gostoprimstvo i upoznao se sa kulturom provincije koja je mesto rođenja Konfucija, te izrazio uverenje da će se saradnja između Srbije i Kine u budućnosti razvijati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.