U trendu

Zamak u šumi

Jedan od najboljih i najkontroverznijih američkih pisaca Norman Mejler (1923-2007), koji se bavio najrazličitijim temama, od Drugog svetskog rata do starog Egipta, od Merilin Monro do Isusa Hrista, u romanu "Zamak u šumi" na neobičan način osvetljava detinjstvo Adolfa Hitlera, pokušavajući da istraži poreklo zla jedne od najdemonskijih figura novije istorije. Norman Mejler je, inače, svetsku slavu stekao romanom "Goli i mrtvi", dva puta je dobijao Pulicerovu nagradu i bio više nego zanimljiva ličnost (tukao se sa kolegama piscima, učestvovao u demonstracijama protiv rata u Vijetnamu i ostao upamćen kao pionir razuzdanosti).
Priču o Hitlerovom detinjstvu kazuje tajanstveni esesovac Diter, koji se predstavlja kao agent tajne službe na čijem čelu je Hajnrih Himler. On poseduje neverovatne tajne i čitaoca uvodi u priču o Austriji, gde je Hitler rođen. Deda budućeg Firera bio je, najverovatnije, Jevrejin, a odnos između njegovih roditelja bio je više nego čudan. On otvara pitanje i da li je Adolf potekao iz incestuozne veze oca i kćeri, osvetljavajući pri tom adolescentske seksualne nastranosti mladog Hitlera. Biografija se završava u Hitlerovoj 13. godini, uz niz autentičnih ima i mnogo izmišljenih detalja, ali sve se u potpunosti uklapa u Mejlerovu poznatu koncepciju – da je fikcija često stvarnija od same stvarnosti.
Kroz čitav niz upečatljivih likova, roman nudi šokantnu i originalnu priču o borbi dobra i zla, sukoba koji postoji u svakom čoveku. Pripovedač Diter zadužen je za sve potencijale mladog Hitlera da zlo dovede do ispunjenja. Prevodilac je Magdalena Reljić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.