U trendu

Zaštita kulturnog nasleđa sada i u zakonu

BEOGRAD – Skupština Srbije usvojila je večeras Zakon o kulturnom nasleđu čiji je cilj uspostavljanje pravno uređenog i organizovanog sistema zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa.
Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je u raspravi da se prvi put definiše kulturno nasleđe, čime se vrši usklađivanje sa Ustavom Srbije.

Njime je, kaže, utvrđeno da je svako dužan da čuva prirodne retkosti i naučno, kulturno i istorijsko nasleđe, kao dobra od opšteg interesa, u skladu sa zakonom, kao i da je posebna odgovornost za očuvanje nasleđa na Republici Srbiji, autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Kako je navela, ono obuhvata nematerijalno kulturno nasleđe i materijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Republike Srbije, uključujući Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju.

Zakon predviđa i donošenje Programa zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa u Srbiji, koji za period od pet godina donosi Vlada na predlog ministra nadležnog za kulturu.

“U svetlu pojedinih nemilih događaja koji su se povremeno dešavali u ranijem periodu, a koji se tiču raznih krađa i nestanka kulturnih dobara iz ustanova kulture, od velike važnosti je uspostavljanje Evidencije otuđenih i nestalih predmeta i elemenata pokretnog kulturnog nasleđa i materijalnih dobara koji mogu predstavljati kulturno nasleđe”, rekla je Gojković.
Ona je navela da će za vođenje evidencije biti zaduženo Ministarstvo kulture i informisanja.

Kao bitnu novinu je navela i to da se kulturno nasleđe, bez obzira na vrstu ili na to da li je utvrđeno za kulturno dobro, ukoliko je izloženo riziku uništenja, nestajanja, ozbiljnom narušavanju integriteta ili oštećenja, utvrđuje kao kulturno nasleđe u opasnosti.

Gojković je rekla i da je zakonskim predlogom utvrđeno da Ministarstvo kulture i informisanja obrazuje dva tela: Nacionalni komitet za materijalno kulturno nasleđe i Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.