U trendu

Završen 15. Kustendorf

MEĆAVNIK – Filmski festival „Kustendorf“ večeras je zavrÅ¡en uručenjem nagrade „Drvo ÅŸivota“ glumcu Petru BoÅŸoviću i proglaÅ¡enjem pobedničkih kratkih filmova, među kojima je „Zlatno jaje“ pripalo ruskom „Vedrom nebu“ Igora Coja i Andreja Zamoskovnog.

Osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica uručio je „nagradu za buduće filmove“ „Drvo ÅŸivota“ BoÅŸoviću koji je pozdravljen dugačkim stojećim ovacijama u bioskopu „Prokleta avlija“ u Drvengradu.

„‘Drvo ÅŸivota’ ću čuvati. Drvetu je potrebna nega, pre svega voda ÅŸivota. Trudiću se da ovo drvo zalivam“, rekao je u svom obraćanju BoÅŸović.

Glumac je rekao da je Drvengrad „različit od drugih mesta na ovom svetu i druÅŸenje ova dva, tri dana daje nadu za umetnost“.

Kusturica je podsetio da se sa BoÅŸovićem zna 42 godine, da glumac nikada nije igrao u njegovim filmovima, ali da se nada da hoće, i da je festival bio najbolje mesto da se ponovo sretnu.

BoÅŸovićeva bogata viÅ¡edecenijska karijera ilustrovana je kolaÅŸom prizora iz njegovih filmova kao Å¡to su „Leptirica“, „Tajne Nikole Tesle“, „Već viđeno“, „Čudo neviđeno“, „Lepota poroka“, „Crni bombarder“ i „Lepa sela lepo gore“.

U kolaÅŸu su se naÅ¡li i odlomci iz BoÅŸovićevog filma „13. Jula“ (1982) u kome je malu ulogu italijanskog oficira imao Kusturica.

Åœiri u kojem su egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf, publicistkinja filmova Brigita Portije, reditelj i scenarista DuÅ¡an Milić i direktor fotografije Ivan Å ijak „Zlatno jaje“ 15. „Kustendorfa“ dao je „Vedrom nebu“, sa svečanosti odsutnih ruskih autora, ocenivÅ¡i da je „svaki aspket ovog filma bio savsrÅ¡en“.

U konkurenciji 15 kratkih filmova mladih autora „Srebrno jaje“ je pripalo delu „Nemački kvalitet/Kolege“ Janisa Aleksandera Kifera iz Nemačke, odsutnog sa festivala, uz ocenu da je uspeo da nasmeje govoreći o jednoj teÅ¡koj temi.

„Bronzano jaje“ je zasluÅŸio Å¡vajcarski „Ludi ples“ Vanje Viktora Kabira Tongole za „efikasno i upečatljivo ispričanu priču u samo pet minuta“.

„Već je bila nagrada Å¡to sam doÅ¡ao ovde, a ovo je neÅ¡to neočekivano…Hvala koki koja je snela ovo Broznano jaje“, rekao je autor.

Poseban pomen ÅŸirija zasluÅŸio je Å¡panski „Vučicin totem“ odsutne Veronike Ečegi koja je prikazala „moćnu priču zrelim filmskim jezikom“.

Danski „Beskorisni operski pevači“ Pabla Sereta de Ena zasluÅŸio je nagradu „Vilko Filač“, za izuzetni vizuelni jezik.

„Ovo mi je prvi kratki film i nagrada će mi biti motivacija da nastavim“, rekao je De Edna.

Portije je u ime ÅŸirija zahvalila „svim autorima na divnim filmovima i svimana ovom divnom festivalu“.

Kusturica je za ođavu festivala ispričao kako je pre 30 godina sreo knjiÅŸevnika Gabrijela Garsiju Markesa u Parizu i pitao ga „Å¡ta najbolje izraÅŸava ideju ljudskog postojanja?“

„Da li je to Bog, neka nadsila, svemir? On me gledao dugo dok sam nabrajao razne opsesije i rekao mi: ‘Glavna slika osnovne ljudske ideje je zlatno jaje+. Zato ovaj festival ima zlatno jaje“, rekao je Kusturica.

Među prisutnim gostima 15. „Kustendorfa“ bili su egipatski reditelj Omar el Zohairi sa filmom „Perje“, Haićanka Åœesika Åœenei sa „Fredom“, Rumun Andrej Huculejak sa „#damasagovancetom“ i italijanski producent Flaminio Zadra sa „Pričom o mojoj ÅŸeni“ mađarske autorke Ildiko Enjedi.

Za slogan 15. „Kustendorfa“ upotrebljena je replika „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“ iz kratkog filma „Å ta su to oblaci?“ kontroverznog italijanskog reditelja Pjera Paola Pazolinija, kome je bio posvećen festival, uz retrospektivu povodom Pazolinijeve stote godiÅ¡njice rođenja.

„Kustendorf“ je organizovala produkcijska kuća Rasta interneÅ¡nel, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Mećavnik grada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.