U trendu

Alardajs bi pozvao stranog igrača u reprezentaciju Engleske

Selektor reprezentacije Engleske Sem Alardajs rekao je da bi pozvao u državni tim stranog igrača, ali da je to veoma delikatno pitanje, preneli su danas britanski mediji.

Alardajs je nedavno rekao da se nadao da će moći da pozove u tim Stivena N’Zonzija, francuskog fudbalera koji je šest godina živeo u Engleskoj, ali je Medjunarodna fudbalska federacija (Fifa) to zabranila, pošto je igrač Sevilje pre sedam godina igrao za mladu reprezentaciju Francuske.

N’Zonzi je rodjen u Francuskoj, Alardajs ga je 2009. godine doveo u Blekburn, odakle je 2012. prešao u Stouk, gde je proveo tri godine.

Fudbalski savez Engleske (FA) je svojevremeno razmatrao pozive nekolicini stranih igrača, golmanu Manuelu Almuniji i fudbalerima Mikelu Arteti i Adnanu Januzaju, na osnovu njihovog petogodišnjeg ili dužeg boravka u Engleskoj ali za takve odluke nije bilo dovoljno podrške u Savezu, ali ni od tadašnjih selektora.

„Da li biraš najbolji tim koji može da osvoji Svetsko prvenstvo, sa jednim ili dvojicom igrača kao što je N’Zonzi? Ili to ne uradiš i onda snosiš posledice neuspeha, pošto se nisi plasirao u četvrtfinale. Procenat engleskih fudbalera u Premijer ligi je 31 odsto. Ako želiš da osvojiš nešto, a igrač je takvog kalibra da može da se probije u tim, da li mu treba pružiti priliku? Ako postigne pobedonosni gol, da li će to biti toliko loše?“, rekao je Alardajs, preneli su britanski mediji.
 
Alardajs je naveo da je priča o stranom igraču u reprezentaciji „veoma delikatna stvar“, ali je napomenuo da se takve stvari dogadjaju u mnogim sportovima, kao i u engleskom kriket timu.

„To se radi u kriketu, ragbiju i u atletici. Nije se dogodilo sa N’Zonzijem, ali to možemo da pokrijemo ako pronadjem drugog igrača. Nije moj posao da tražim takve. Imamo odeljenje za praćenje cele situacije i svih uzrasta igrača u svakoj reprezentacij“, dodao je on.

Alardajs je krajem jula preuzeo reprezentaciju Engleske, pošto je Roj Hodžson podneo ostavku posle poraza od Islanda i eliminacije u osmini finala Evropskog prvenstva u Francuskoj. U svojoj prvoj utakmici kao selektor Alardajs će u nedelju predvoditi Englesku protiv Slovačke u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.