U trendu

Alesandro del Pjero

Alesandro del Pjero (Alessandro Del Piero) rođen je 9. novembra 1974. godine u Koneglianu, u severnoj Italiji. Kao dete, fudbal je igrao sa starijim bratom i dvojicom drugova na veoma lošim terenima u ruralnim delovima Italije. Njegov brat Stefano igrao je svojevremeno i u Sampdoriji (i to kada je bila u I ligi), ali je ubrzo zadobio tešku povredu zbog koje je morao da napusti sport. Danas pomaže Alesandru u investiranju zarađenog novca.

Alesandro je u početku bio golman. Dugo je igrao na toj poziciji, najviše zbog toga što je kao dete bio bolešljiv, pa je morao da izbegava prevelike napore. Sa 11 godina definitivno odlučuje da igra u napadu i počinje da trenira u klubu San Vendemiano iz svog rodnog mesta. Dom napušta sa 13 godina i odlazi u Padovu da bi igrao u istoimenom klubu. Tih godina je živeo u stanu sa još desetoricom siromašnih dečaka.

Posle dve sezone provedene u Padovi, prelazi u Juventus, klub u kom igra i danas. U Juventusu je pokazao svoj talenat u punom svetlu: sa ovim klubom osvojio je nekoliko nacionalnih, ali i svetskih trofeja, među kojima je i titula klupskog prvaka sveta. Često je bio ključni igrač. Bio je strelac pobedonosnog gola za titulu klupskog prvaka sveta 96/97, a u prvenstvu je postigao gol koji je Juventusu doneo 23. titulu nacionalnog prvaka.

Dobio je nagradu za najboljeg i najomiljenijeg fudbalera Italije 2000. godine, a bio je i konkurent za Zlatnu kopačku Evrope. Ugovori koje je potpisao sa Juventusom doveli su ga među najplaćenije igrače sveta. Povremeno je Del Pjero ulazio i u velike krize: imao je dve ozbiljne povrede, koje su ga prilično unazadile na putanji napredovanja budući da više puta nije mogao da igra po tri meseca.

Važi za specijalistu u izvođenju jedanaesteraca. Do sada nije promašio nijedan penal u zvaničnim utakmicama.

Danas živi sa suprugom Irenom Amoruso, sa kojom se venčao posle Svetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.