U trendu

Djilas: Što pre razmotriti promenu termina takmičenja

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Djilas rekao je danas da bi što pre trebalo razmotriti promenu termina takmičenja plej-ofa Jadranske lige i definisati kalendar domaće lige i  da bi „bilo logičnije“ da se polufinale i finale regionalnog takmičenja odigra po završetku domaćih prvenstava, kada će se znati da li će ABA liga imati prolaz u Evroligu.

Djilas je danas poslao otvorena pisma predsedniku Jadranske lige Draganu Bokanu i direktoru domaće Košarkaške lige Srbije Leonu Deleonu sa ciljem da se pronadje rešenje koje će odgovarati svim klubovima zbog situacije nastale posle sukoba Evrolige i Medjunarodne košarkaške federacije (FIBA) i početka priprema reprezentacija za kvalifikacije za Olimpijske igre.

„Upravni odbor Košarkaškog saveza Srbije je zauzeo stav da treba razmotriti promenu dogovorenih termina odigravanja završnice ABA lige, koji su sada predvidjeni za mart i april, te omogućiti nacionalnim ligama prednost pri definisanju kalendara odigravanja nacionalnih prvenstava, čiji bi pobednici prema stavovima pojedinih
saveza regiona trebalo da igraju u FIBA Ligi šampiona“, nave je Djilas u pismu predsedniku Jadranske lige.

Djilas je rekao da su kalendari takmičenja usvajani pre nego što se znalo da li će neke od reprezentacija učestvovati na olimpijskim kvalifikacionim turnirima i da se u trenutku pravljenja kalendara nije znalo da li će neki od klubova nastaviti takmičenje u drugoj fazi Evrolige, Top 16, što je slučaj sa Crvenom zvezdom i Cedevitom. On je podsetio da se tada mislilo da će dve najbolje ekipe Jadranske lige igrati Evroligu u sezoni 2016-2017.

On je rekao da je nelogično da se u završnicu regionalnog takmičenja ulazi sa nepoznanicom da li će Evroliga prihvatiti da bar prvak ABA lige učestvuje naredne sezone u tom takmičenju.

„Ključni argument da se prošle godine odbije ponuda FIBA da bude suosnivač regionalne lige i finansijski istu pomogne bila činjenica da bi u tom slučaju ABA liga ostala bez dva garantovana mesta u Evroligi. Šta će se sada desiti ukoliko Evroliga ne poštuje ono što je bilo obećano klubovima učesnicima ABA lige na početku o ove godine? A svima je jasno da će se to desiti…“, naveo je on.

Predsednik KSS je u pismu predsedniku Košarkaške Lige Srbije naveo da je najveći interes da se muškim reprezentacijama omogući nesmetano učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre.

„Trenutna situacija je takva da postoji niz problema sa kalendarom takmičenja, kako bi se naša KLS liga završila do početka priprema A tima. Mnogo toga zavisi i od uspeha naših timova u Evroligi i ABA ligi. Neophodno je u što kraćem roku definisati precizan kalendar KLS-a koji će omogućiti regularno takmičenje i neće favorizovati nijedan klub pred početak Superlige“, rekao je Djilas.

Djilas je ocenio da bi bilo logičnije da se polufinale i finale ABA lige igra po završetku nacionalnih prvenstava, kada će se znati da li će Jadranska liga uopšte imati prolaz u Evroligu naredne sezone.

„KLS bi u najkraćem roku trebalo da razmotri i to šta će se desiti sa ABA ligom ako ona ne bude vodila u Evroligu, a FIBA prihvati stav košarkaških saveza Slovenije i Hrvatske da prvaci njihovih nacionalnih šampionata idu u Ligu šampiona FIBA“, rekao je Djilas.

„Ne smatram da je pauza koju će imati većina učesnika Super lige od mesec dana dobra za klubove i igrače. Poštujući samostalnost KLS-a, mislim da bi što pre trebalo razmotriti sve opcije odigravanja Superlige, uključujući i igranje lige u dve grupe, što bi sačuvalo igrače, ali koje sa sobom nosi neke druge vrlo ozbiljne probleme što se tiče organizacije i regularnosti takmičenja“, dodao je predsednik KSS Djilas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.