U trendu

Erik Kantona

Erik Kantona, jedan od najpopularnijih igrača u novijoj svetskoj fudbalskoj istoriji, rođen je 1966. godine u Parizu. Pre nego što je pošao u školu, njegova porodica se seli u Marselj, gde je i odrastao. Fudbal je igrao još sa četiri godine, a od svoje šeste godine trenirao je u mlađim ekipama.

Svoj prvi seniorski debi imao je sa 17 godina u Okseru. U ovom klubu je igrao osam godina, a svoju prvu titulu osvojio je sa ovim klubom na Francuskom prvenstvu 1987. godine. Godine 1991. odlazi u Lids i do kraja karijere nastavlja da igra u engleskoj Premijer ligi. U Lidsu je igrao do 1993. godine, kada je prešao u Mančester junajted, gde je igrao do kraja svoje karijere.

U Engleskoj, ali i mnogo šire, postao je poznat kao prvi strani igrač u Premijer ligi koji je dobio priznanje za najboljeg igrača godine. Svojom agresivnom igrom i još agresivnijim temperamentom konstantno je skretao pažnju na sebe. Njegov temperament često je bio na udaru javnosti u Britaniji. Veliku buru izazvala je kazna po kojoj je morao da odradi 120 sati društvenokorisnog rada zbog nasrtaja na navijača Kristal palasa koji ga je vređao sa tribina.

Fudbalski idol mnogih, poznat u Engleskoj i u svetu po uvek podignutoj kragni dresa, povukao se iz fudbala 1997. godine, na zaprepašćenje mnogih, budući da je ta godina bila jedna od najuspešnijih u njegovoj karijeri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.