U trendu

Frančesko Toldo

Frančesko Toldo (Francesco Toldo) rođen je 2. decembra 1971. godine u Padovi, u Italiji. Trenutno jedan od najboljih golmana u italijanskom Kalču, Toldo je celu svoju karijeru izgradio u Italiji.

U najmlađim kategorijama bio je jedan od najboljih golmana u ligi i branio je za lokalni klub Padovu. U ovom klubu je prošao nekoliko mlađih kategorija, a prvi put je promenio klub sa 18 godina, prešavši u seniorski tim Trentea.

Vrlo brzo je pokazao svoj golmanski talenat i već posle dve sezone prešao u Ravenu. U ovom klubu je postigao veoma velike uspehe, što ga je dovelo u jedan od tada najboljih italijanskih klubova – Fiorentinu. Danas brani za Inter iz Milana. U Fiorentini i Interu doživeo je vrhunac svoje karijere. Proglašen je za najboljeg golmana Kalča 2001. godine.

Ovaj korpulentni, 195 cm visok golman odigrao je veliki broj utakmica i za nacionalnu selekciju. Bio je najbolji u trenucima kada je to bilo najpotrebnije, mada ponekad to nije bilo dovoljno da njegova reprezentacija ostvari cilj. U sećanju svih simpatizera italijanske reprezentacije ostaće Toldove neverovatne intervencije u finalu Evropskog prvenstva protiv Francuske, 2000. godine, kada, uprkos sjajnom meču sa njegove strane, reprezentacija Italije nije uspela da postane evropski prvak.

Danas nastavlja sa sjajnim igrama i još uvek je noćna mora za sve napadače u italijanskom i evropskom fudbalu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.