U trendu

FS Rumunije: UEFA nije dozvolila isticanje zastave tzv. „Velike Mađarske“

BUKUREŠT – Fudbalski savez Rumunije (FRF) saopštio je danas da Evropska fudbalska unija (UEFA) nije dozvolila isticanje zastave tzv. „Velike Mađarske“ na međunarodnim utakmicama.

Fudbalski savez Mađarske (MLSZ) saopštio je ranije danas da su UEFA i organizacija FARE dozvolile da navijači na utakmicama u kvalifikacijama za EP 2024. mogu da ističu zastave tzv. „Velike Mađarske“. U saopštenju MLSZ je navedeno da zastave sa ucrtanom mapom nekadašnje teritorije Mađarske nije želja za rasizmom ili preuzimanjem tuđe teritorije.

Na zastavi koju Mađari žele da ističu na utakmicama nalaze se delovi Srbije, Slovenije, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovačke i Austrije. Teritorije, koje se nalaze na zastavi, posle Prvog svetskog rata pripojene su ovim državama.

Rumunija je najburnije reagovala na ovu odluku, a FRF je zatražio objašnjenje od čelnika UEFA-e.

„UEFA nije odobrila i neće dozvoliti isticanje simbola koje pominje MLSZ na međunarodnim utakmicama. Smatramo da je MLSZ pogrešio kada je saopštio da će na utakmicama moći da se ističu pomenute zastave, jer to predstavlja odstupanje od Disciplinskog pravilnika UEFA. FRF će ako bude neophodno o svemu obavestiti Disciplinsku komisiju UEFA“, navodi se u saopštenju RFR i ističe se da revizionizam nije prihvaćen u fudbalu.

„FRF veruje da će UEFA sankcionisati isticanje ovih simbola, koji mogu da podstaknu na mržnju i nasilje na utakmicama u evropskim takmičenjima“, zaključuje se u saopštenju FRF-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar