U trendu

Infatino: Rasizmu nije mesto u fudbalu

 Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Đani Infantino izjavio je danas da su rasističke uvrede na čijoj meti je bio napadač milanskog Intera Romelu Lukaku u utorak u Torinu „jednostavno neprihvatljive“ i dodao da „rasizmu nije mesto u fudbalu“.

„U fudbalu nema mesta za rasizam ili bilo koji drugi oblik diskriminacije. Jednostavno je neprehvitljavo gledati rasističke uvrede koje gledaoci upućuju napadaču Interu Romelu Lukakuu“, naveo je Infantino u saopštenju.

„Fifa i ja stojimo uz Romelua Lukakua“, dodao je Infantino.

U utorak veče, na kraju prvog polufinalnog meča Kupa Italije protiv Juventusa (1:1), belgijski internacionalac milanskog Intera bio je na meti rasističkih uvreda prilikom izjednačujućeg gola iz penala.

Na pojedinim video snimcima postavljenim društvenim mrežama čuju se majmunski krici koji dopiru sa tribina.

Nakon postizanja gola sa „bele tačke“ Lukaku je isključen, pošto je dobio drugi žuti karton nakon što je pogodak proslavio ispred tribine na kojoj se nalaze navijači Juventusa, sa prstom na ustima.

Za predsednika Fife „žrtve ovih uvreda moraju da budu podržane, a počinioci propisno kažnjeni od vlasti“.

„Moramo osigurati da se striktne sportske sankcije primenjuju na rešavanje ovakvih incidenata i da deluju kao sredstvo odvraćanja. Jednom za svagda: Ne rasizmu. Ne bilo kakvom obliku diskriminacije“, dodao je on.

„Istorija se ponavlja. Proživeo sam 2019, pa opet 2023. Nadam se da će Liga ovoga puta zaista reagovati“, napisao je Lukaku na svom Instagram nalogu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.