U trendu

Iranske vlasti oduzele pa vratile pasoš fudbalskoj legendi

Legendarni iranski fudbaler Ali Deai potvrdio je danas da su mu iranske vlasti vratile pasoš nakon što su ga nakratko oduzele zbog podrške protestima posle smrti Mahse Amini.

Iran je zahvaćen protestima nakon smrti 22-ogodišnje Mahse Amini. Nju je policija za moral privela i pretukla jer, navodno, nije pravilno nosila hidžab, nakon čega je Amini pala u komu i umrla.

Kako javlja novinska agencija Fars, od 16. septembra je ubijeno oko 60 ljudi, uključujući 14 pripadnika snaga bezbednosti. Takodje, na stotine ljudi je uhapšeno.

„Kada sam se vratio iz inostranstva, policija mi je oduzela pasoš na medjunarodnom aerodromu u Teheranu u prisustvu moje porodice“, rekao je Deai ranije za Frans pres.

Kako je dodao ovaj 52-godišnji bivši fudbaler, pasoš mu je vraćen „posle dva-tri dana“.

„Nažalost, ne razumem zašto su mi oduzeli pasoš, a posle ovog nepoštovanje, šta vraćanje pasoša znači“, izjavio je danas za AFP.

Reformistički list Hamihan je objavio da je Deaiju pasoš oduzet „zbog onoga što je napisao na Instagramu reagujući na smrt Mahse Amini“.

Deai je krajem septembra pozvao vlasti da „reše probleme iranskog naroda umesto da pribegavaju represiji, nasilju i hapšenjima“.

Ali Deai je bio najbolji strelac u istoriji nacionalnih timova do septembra 2021. godine kada ga je prestigao Portugalac Kristijan Ronaldo. On je za reprezentaciju Irana postigao 109 golova.

On je, takodje, jedan od prvih iranskih fudbalera koji je nastupao u Evropi, gde je igrao za nemačke klubove Arminiuu, Bajern iz Minhena i Hertu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar