U trendu

Još sedmoro ruskih atletičara mogu da se takmiče kao neutralni

Medjunarodna atletska federacija (IAAF) saopštila je danas da je još sedmoro ruskih atletičara dobilo dozvolu da se na predstojećim takmičenjima bore za odličja kao neutralni sportisti.

IAAF je u novembru 2015. godine suspendovala Atletski savez Rusije iz svih medjunarodnih takmičenja posle izveštaja Svetske antidoping agencije o navodnom sistemskom dopingu koji je prikrivala i finansirala država. Ruski atletičari nisu prošle godine učestvovali na Olimpijskim igrama, a i celom paraolimpijskom timu zabranjeno je da se takmiči u Rio de Žaneiru.

U saopštenju se navodi da sedmoro atletičara „ispunjavaju posebne uslove“, zbog čega im je dozvoljeno da se takmiče pod neutralnom zastavom. Medju njima su svetski šampioni Sergej Šubenkov i Marija Kučina.

Rusija najverovatnije neće imati ekipu na Svetskom prvenstvu u Londonu u avgustu, ali sportisti koji su dobili dozvolu mogu da učestvuju na tom takmičenju. Šubenkov i Kučina će moći da brane titule u trci na 110 metara sa preponama, odnosno u skoku u vis.

Sportsti mogu da se prijave za doping komisiju IAAF koja odlučuje o neutralnom statusu, ako uspeju da dokažu da ispunjavaju kriterijume testiranja na doping.

Osim Šubenkova i Kučine, dozvolu su dobili skakači s motkom Ilija Mudrov i Olga Mulina, hodači Sergej Širobokov i Jana Smerdova, kao i Danil Cuplakov, koji se takmiči u skoku u vis.

Rusija za sada ima 12 atletičara koji mogu da učestvuju na takmičenjima kao neutralni, tri dozvole izdate su u februaru, a dve prošle godine. Učešće neutralnih sportista na takmičenjima moraju da odobre organizatori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.