Ludi nadimci: Znate li ko su vaška, senf, hrt i baštovan?

Osim po nenadmašnom talentu, često i specifičnom stilu igre, argentinski fudbaleri poznati su i po – nadimcima.

Gotovo da nema poznatijeg igrača iz Argentine, koji nije poznat i po svom nadimku, a često se nadimci koriste i u zvaničnim prezentacijama, više nego prava imena – Kun Aguero, Ćolo Simeone, Fiolo Lopes, Burito Ortega…

Zanimljivo je i kako su ih veliki asovi svetskog fudbala dobili, i šta uopšte znače.

Evo nekih od njih.

Leo Mesi – La Pulga (buva) – argentinski mediji su ga nakon debija u Barseloni prozvali “atomska buva”. Golman Serhio Romero otkrio je nedavno da ga u reprezentaciji često zovu i patuljak.

Dijego Maradona – El Pibe (dečak) – argentinski mediji su tako nazvali Maradonu na početku karijere, a kasnije mu dodali i pridev – zlatni.

Karlos Teves – El Apache – nadimak je dobio, jer predgrađe Buenos Ajresa, u kome je rođen, zovu Forte Apache.

Klaudio Lopes – El Piojo (vaška) – bivši napadač Valensije i Lacija nadimak je dobio još u detinjstvu.

Hulio Krus – El Jardinero (baštovan) – nekadašnji centarfor Rivera, Intera i Lacija, kao dečak radio je na održavanju terena na stadionu u Banfildu.

Gonzalo Iguain – El Pipita (mala cev) – as Juventusa nazvan je El Pipita, jer je njegov otac Horhe imao nadimak Pipa (cev).

Huan Sebastijan Veron – La Brujita (mala veštica) – kao i Iguain, i Veron je dobio nadimak po ocu, koga su zvali La Bruja (veštica).

Martin Palermo – El Loco (ludak) – kontroverzni eks-napadač Boke juniors nazvan je “ludakom” zbog ponašanja na terenu i van njega.

Havijer Maskerano – El Jefecito (mali šef) – dobio je nadimak jer je u Riveru imao dres sa brojem pet, koji je prethodno nosio Leo “El Jefe” Astrada.

Honas Gutijeres – El Galgo (hrt) – bivši igrač Majorke i Njukasla nadimak je dobio jer je mogao da trči do iznemoglosti.

Serhio Aguero – Kun – nadimak je dobio po liku iz japanske animirane serije, koja je bila popularna u Argentini kada je as Mančester sitija bio dete.

Serhio Romero – Chiquito (kratki) – golmana Mančester junajteda zovu “kratki”, jer je visok 191 centimenar.

Dijego Simeone – El Cholo – nadimak je dobio zbog energičnog i borbenog duha, a isti nadimak imao je i Karmelo Simeone, nekadašnji igrač Boke. Dijego i Karmelo nisu u srodstvu.

Ariel Ortega – El Burito (magarence) – bivšeg igrača Rivera i Valensije tako je nazvao otac dok se kao dete igrao na livadama u gradiću u kome je rođen.

Havijer Zaneti – El Tractor – nadimak je dobio zbog karakterističnog stila igre, nakon dolaska u Inter. U domovini su ga zvali Pupi.

Anhel di Marija – El Fideo (knedla) – nadimak je dobio zbog karakteristične telesne građe.

Reinaldo Merlo – El Mostaza (senf) – legenda River Plate nazvan je tako zbog karakteristične smeđe kose, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.