U trendu

Mamići uplatili višemilionsku kauciju

Funkcioneri Fudbalskog kluba Dinamo i Hrvatskog fudbalskog saveza (NHS), braća Zdravko i Zoran Mamić i Damir Vrbanović, pušteni su danas oko 18 časova iz istražnog zatvora u Zagrebu pošto su prethodno uplatili višemilionske kaucije za odbranu sa slobode i obećali da neće ometati krivični postupak.

Oni su uplatili ukupno 12 miliona kuna (1,6 miliona evra) kaucije da bi se sa slobode branili u istrazi koja se protiv njih vodi zbog sumnje u višemilionsku utaju poreza. Pošto su sudu dostavljene kopije uplatnica, oni su se na sudu izjasnili da neće ometati krivični postupak, a Zdravko Mamić i da neće ponoviti krivično delo.

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu ranije danas je, po žalbi advokata pritvorenih, izmenilo prvobitnu odluku istražnog sudije o određivanju istražnog zatvora bez mogućnosti kaucije.

Sud je tako za čelnika Dinama Zdravka Mamića odredio gotovinsku kauciju od sedam miliona kuna (924.000 evra), trenera Dinama Zorana Mamića četiri miliona kuna (528.000 evra), a izvršnog direktora HNS i bivšeg funkcionera Dinama Damira Vrbanovića milion kuna (132.000 evra).

Odbrana je za Zdravka Mamića ponudila pet, za njegovog brata Zorana dva miliona kuna, dok je za Vrbanovićeva ponuđeno pola miliona kuna. Četvrti osumnjičeni, poreznik Milan Pernar, nije se žalio.

Istraga je pokrenuta zbog sumnje da je utajom poreza, ali i drugim nezakonitostima, Dinamo oštećen za gotovo 118 miliona kuna (15, 6 miliona evra), a budžet za oko 12 miliona kuna (1, 6 miliona evra).

Od toga, Zdravko Mamić osumnjičen je da je nezakonito izvukao najmanje 52 miliona kuna (6,9 miliona evra), a Zoran Mamić 38,1 miliona kuna (pet miliona evra).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.