U trendu

Moskva spremna za veliki žreb: Stiže 1400 gostiju, fudbalske legende, a čitav spektakl vodiće prelepa Marija

Glavni grad Rusije spreman je za žreb Svetskog fudbalskog prvenstva 2018. godine, koji će se održati danas u moskovskoj palati Kremlj od 16.00 sati.

Na žrebu će prisustvovati više od 1,400 gostiju, među kojima i 30 od 32 učesnika reprezentacija Svetskog Kupa. Akreditovano je oko 1,500 novinara iz celog sveta, a u samoj organizaciji će pomoći oko 450 volontera. Angažovano je i 18 prevodioca koji će prevoditi program na pet jezika – engleski, nemački, španski, francuski i ruski.

Pobednički kup na pozornicu doneće nemački fudbaler i najbolji strelac u istoriji svetskih prvenstava Miroslav Klose, a program će voditi engleska fudbalska legenda Gari Lineker i ruska novinarka Marija Komandnaja. U programu će učestvovati i fudbalske zvezde Dijego Maradona, Loren Blan, Gordon Banks, Kafu, Fabio Kanavaro, Dijego Forlan, Karlos Pujol i Nikita Simonjan.

„Imao sam sreću da nastupim na dva svetska prvenstva kao igrač i znam sa koliko nestrpljivosti igrači čekaju žreb,“ kazao je Lineker dodavši: „Ponosan sam što ću biti deo ovog spektakla.“

Reprezentacije su razvrstane u četiri grupe na osnovi Fifine liste. Srbija je smeštena u četvrtom šeširu, dok su za nosioce postavljeni domaćin Rusija, Nemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska.

Žreb će biti poludirigovan, pa tako u istoj grupi neće biti dve reprezentacije sa istog kontinenta. Izuzetak je Evropa koja može da da najviše dve reprezentacije u istu grupu. Reprezentacije će biti podeljene u osam grupa po četiri ekipe.

SP traje od 14. juna do 15. jula iduće godine, a igraće se u 11 gradova i na 12 stadiona. Gradovi domaćini su Moskva sa dva stadiona, St. Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd.

Posebnu pažnju Rusija pridaje sigurnosti, posebno jer zbog njene uloge u Siriji i dalje postoji opasnost od terorizma. Organizatori najavljuju kako će ovo Svetsko prvenstvo biti jedan od najsigurnijih, što znači nivo sigurnosti koja nikad pre nije viđena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.