„Novak čista klasa“ – evo šta pišu u Americi posle US opena

Kako je Novak Đoković diskvalifikovan sa US Opena će se večno pamtiti, ali za neke američke medije važnije od toga je šta je uradio odmah posle odluke organizatora, prenose sportski mediji.

Upravo o tome je osvanuo komentar u „Vašington egzamineru“, a pisao ga je Kvin Hiljer.

Prenosimo kompletan tekst:

„Teniski superstar Novak Đoković skupo je platio trenutak relativno male frustracije, ali je to podneo kao pravi džentlmen. Sa pravom je izgubio šansu da sada osvoji titulu koja bi mu bila ključna za njegov teniski rezime, ali bi trebalo da dobije više navijača zbog svog sportskog duha.

Đoković, sa 17 grend slem trofeja, juri Rafaela Nadala (koji ima 19) i Rodžera Federera (20) u toj trci za hvalisanjem ko je najbolji teniser na najvećim turnirima u istoriji ovog sporta. Uz Nadala, koji nije došao zbog straha od Covid-a, i Federera (povređen) koji su odsustvovali sa ovogodišnjeg US Opena, a Đokovićevu dominantnu igru tokom cele godine, Srbin je delovao kao siguran osvajač ovog pehara.

Međutim, pred kraj prvog seta osmine finala protiv Pabla Karenja Buste, a Španac je tada igrao prelepo, Đoković je u jednom trenutku nezgodno pao i bolno povredio rame.

Nekoliko poena kasnije, Busta je napravio brejk za 6:5. Dok je odlazio van terena kako bi promenio stranu, nezadovoljni Đoković je lopticu koja mu je ostala, bila višak, udario. I to za nijansu prejako. Uputio ju je ka zadnjem delu igrališta, a da nije direktno pogledao gde će otići. Nažalost, loptica je pogodila linijskog sudiju u grlo, ona se borila za vazduh, a uz modricu je morala da napusti teren zbog ukazivanja lekarske pomoći.

U skladu sa pravilima tenisa, Đoković je diskvalifikovan sa turnira „jer je namerno udario lopticu na opasan ili nepažljiv način, ne razmišljajući ili zanemarujući posledice“. Niko, pa i Đoković, izgleda da ne spori da je diskvalifikacija bila adekvatna.

U Đokovićevu odbranu, videli smo igrače, stotinama puta, kako šalju te loptice ka kraju igrališta, često mnogo jače i nervoznije od onoga što je Đoković uradio. Zaista, videli smo i mnogo puta da igrači šalju loptice čak na tribine, a oni dovoljno stari sećaju se tenisera kao što su Ilie Nastase, Džon Mekinro i Džimi Konors koji su takvo ponašanje začinjavali i psovkama.

Đoković nije uradio ništa od toga. Naprotiv, čim je čuo krik sudije – potrčao je ka njoj, izvinio se najiskrenije i, pozvavši pomoć, ponudio se da pomogne, koliko je to bilo moguće. Kada su zvaničnici turnira sišli na teren, mirno je rekao kako on gleda na celu situaciju, ali kada su mu saopštili da mora da bude diskvalifikovan, nije podivljao. Naprotiv, odmah je krenuo ka Karenju Busti da mu stegne šaku.

Kasnije je na divan način, kakav se samo mogao zamisliti, sačinio sledeće saopštenje:

‘Cela ova situacija me je ostavila zaista tužnim i praznim. Proverio sam sa sudijom i upravom turnira, rekli su mi da je, hvala Bogu, ona dobro. Izuzetno mi je žao što sam joj priredio toliki stres. Tako nenamerno. Tako pogrešno. Što se diskvalifikacije tiče, moje je da se vratim radu na sopstvenom nezadovoljstvu i preokrenem sve ovo u lekciju iz koje ću uzrasti i kao teniser, i kao ljudsko biće. Izvinjavam se US Openu i svima koje je pogodilo moje ponašanje. Veoma sam zahvalan svom timu što mi je bio čvrsta stena, pravo uporište, a i mojim navijačima, koji su uvek uz mene. Hvala vam i… jako mi je žao’.

Nijedna reč protesta ili žaljenja. Čista klasa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.