Pantelić: Lazović odgovoran za sramna dešavanja

BEOGRAD – Fudbalska i sportska javnost bili su u prethodnom periodu svedoci mnogih anomalija u srpskom klupskom fudbalu, veliki broj utakmica bio je pod lupom organa UEFA. Ne mogu i neću da ćutim i zatvaram oči pred bilo kojim stvarima koje narušavaju ugled našeg fudbala, na terenu ili van njega, izjavio je vršilac dužnosti predsednika FS S Marko Pantelić.

„Zbog toga i moja odluka da se smeni Dragomir Lazović iz IO FŠ, kao i predlog klubovima da zbog integriteta takmičenja učine isto i smene ga sa mesta predsednika Zajednice, jer da ima i malo morala Dragomir Lazović bi sam podneo ostavku na sve funkcije u fudbalskoj organizaciji“, rekao je Pantelić Tanjugu.

Radi se o osobi koja je po funkciji, kao predsednik Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije, najodgovornija za funkcionisanje takmičenja, a svi smo bili svedoci sramnih dešavanja na mnogim terenima Super i Prve lige Srbije, navodi Pantelić.

„Treba li posle svega da se pravimo gluvi i slepi? Ne. Klupski fudbal nam je obeležen, a ja posle karijere koju sam imao, nisam ovde da bih od fudbala uzimao kao mnogi koji je nisu imali, a sada su tu da bi od fudbala samo otimali, već da bih stvari učinio boljim“, jasan je Pantelić.

Dragomir Lazović je, zna on to dobro, poslednja osoba koja može da se žali na „svoj status“ u fudbalskoj organizaciji, ističe Pantelić.

„Kroz biznis u kome je kažu uspešan, dobro je od FŠ naplatio svoje usluge, ali ponoviću ovde se jednostavno radi o odgovornosti koju svako mora da snosi, pogotovo oni koji obavljaju odgovorne funkcije. Nikome ništa ne dugujem i neću stvari gurati pod tepih zarad nekih sitnih interesa“.

Moram da naglasim da je prosto neverovatno da neko ko je godinama prisutan u fudbalu radi protiv Zakona Republike Srbije i pre svega propisa fudbalske organizacije, dodaje Pantelić.

„Opijen valjda silnim funkcijama koje ima u fudbalu, Lazović traži da se postupa mimo propisa i zakona naše države, a on bi morao da zna da shodno članu 160. stav 3. Zakona o sportu Republike Srbije izmene sistema takmičenja su u nadležnosti nacionalnog granskog sportskog saveza i mogu se primenjivati najranije po isteku jedne takmičarske sezone od utvrđivanja tih izmena (dakle, odluka o promeni sistema takmičenja može da se donese sada, ali da stupi na snagu tek od sezone 2022/23. a ne odmah kako to traži čovek koji je prošle godine u ovo vreme glasao za smanjenje lige)“.

Neshvatljivo je da Lazović sada traži da se prekrše i odluke u čijem donošenju je i on učestvovao svih ovih godina u sistemu Fudbalskog saveza Srbije, poručuje Pantelić.

„I da zaključim, ima trenutaka kada fudbal ne trpi kompromise i ovo je svakako jedan od tih. Spašavanje takmičenja i fudbala od ljudi kao što je Dragomir Lazović je samo prvi u nizu poteza koji slede i mogu da obećam da će biti očišćen sav malignitet koji postoji a vezan je za Fudbalski savez i pojedine njegove strukture. Ne predstavlja mi problem ni činjenica da sam stupio na ovu funkciju u najtežem mogućem trenutku za srpski fudbal. Zbog fudbala i za fudbal neke stvari definitivno moraju da se menjaju. Fudbal je moj život, dao mi je sve i spreman sam i odlučan da se suprotstavim svim nepravilnostima i anomalijama koje ga trenutno opterećuju. Za moju državu i fudbal spreman da dam i svoj život“, zaključio je Pantelić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.