U trendu

Pike u suzama: Ponosni sam Katalonac, ako žele napustiću reprezentaciju (video)

Fudbaler Barselone Đerar Pike, jedan od najvećih zagovornika nezavisnosti Katalonije među sportistima, izjavio je da je ponosan na svoj narod i porucio da je, ukoliko Savez to bude tražio, spreman da se povuce iz reprezentacije Španije.

„Ja sam Katalonac i veoma sam ponosan zbog toga. Ponosan sam i na narod Katalonije, nismo mi „loši momci“ u celoj priči oko referenduma. Mi samo hoćemo da glasamo, pod Frankovim režimom nije bilo glasanja i to pravo moramo da branimo. Nisam verovao šta radi policija, mislio sam da će na miran način pokušati da spreče glasanje. Ta njihova reakcija samo je pogoršala stvari“, izjavio je Pike, koji je i sam izašao na glasanje i podelio fotografiju sa biračkog mesta na društvenim mrežama.

https://www.youtube.com/watch?v=u4mVrRFybw8

Standardni španski reprezentativac dodao je da je, ukoliko to Savez bude tražio, spreman i da napusti državni tim.

„Igranje za reprezentaciju nije takmičenje u patriotizmu, već da odigraš najbolje što možes. Znam da u celoj Španiji postoji veliki broj ljudi koji se ne slažu sa ovim što se desilo i koji veruju u demokratiju“, rekao je Pike, uz konstataciju da je utakmica protiv Las Palmasa, koja je po naredbi iz Madrida odigrana pred praznim tribinama, njegovo najteže iskustvo u karijeri.

Pike je rođen u Barseloni, posle pozajmica u Mančester Junajtedu i Saragosi, već punih 10 godina je standardan član tima, kao i reprezentacije Španije, za koju je odigrao 91 utakmicu, postigao pet golova i osvojio titule prvaka Evrope i sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.