U trendu

Ponešto ipak zavisi od Zimonjića

Sa navršenih 40 godina i padom forme u dužem periodu, u kojem nije ustalio saigrača u dublu, Nenad Zimonjić je ne tako davno bio pominjan kao moguća zamena Borisu Bekeru u štabu Novaka Đokovića, a našao se na mestu vršioca dužnosti selektora naše teniske reprezentacije.

Bio je 50 nedelja na prvom mestu svetske liste u konkurenciji parova, tokom 22 godine veoma uspešne karijere, u kojoj je od samog početka stekao mesto u reprezentaciji i postao njen rekorder, sa 69 odigranih mečeva.

Novi selektor, međutim, ne namerava da prekine ni ličnu ni reprezentativnu karijeru:

– Igraću i dalje na ATP turu, a ako bude potrebno u nekim mečevima odigraću dubl za reprezentaciju. Uostalom, zato sam i prihvatio funkciju igrač-selektor. Biće teško odlučivati u nekim situacijama, ali ću svakako raditi ono što je najbolje za tim.

Zimonjić je već bio igrač-selektor, 2003-04, a pre novog postavljenja, u jednom intervjuu je osporio važnost funnkcije koju sada preuzima:

– Ne mislim da je toliko presudna koliko u drugim ekipnim sportovima gde postoje pripreme, duži period kada se igra zajedno, pa kvalifikacije, pripremni turniri. Kod nas je specifičan slučaj, zajedno smo tri, četiri nedelje godišnje, u zavisnosti od rezultata. S obzirom na to koliko smo mala zemlja, reprezentacija je postigla fenomenalne rezultate, a imali smo privilegiju da nas predstavljaju tako dobri igrači.

U takvo viđenje se uklapaju i najbolji rezultati reprezentacije, titula iz 2010. i finale 2013, u periodu silnog kolektivnog uzleta našeg tenisa. Bogdan Obradović je od 2007. imao na raspolaganju četiri izuzetna asa, u periodu kada se svaki pojedinačno uspinjao ka najvišim pozicijama na svetskim listama: Đoković i Zimonjić ka prvom mestu, Tipsarević ka osmom, a Troicki ka 12. Takav prosek ćemo teško dostići u narednih sto godina, ali Obradoviću valja odati priznanje što se potpuno, gotovo neprimetno, uklopio u prijateljsku atmosferu tima neponovljive generacije.

Njegov naslednik je zadržao optimizam prethodnika uoči svog debija, meča sa Rusijom u Nišu (5-7. februar), iako je sastav krajnje neizvestan:

– Naš cilj je jasan, želim da ponovo osvojimo „Salataru”. Verujem da u najjačem sastavu možemo svakog da pobedimo. Naravno, najvažnije je da igrači budu zdravi. Imamo odličnu atmosferu, dugo smo zajedno i daćemo sve od sebe, počev od tog susreta sa Rusima, pa u svakom narednom duelu. Još je rano da kažem sa kojim ćemo timom u februaru na teren. Konačnu odluku doneću odmah posle Australijan opena, mada do 24. januara treba da prijavim ekipu – kaže Zimonjić.

Saopštio je širi spisak tima i deo stručnog štaba:

– Imaću dvojicu teniskih trenera, Dušana Vemića i Jovana Savića, koji će biti od velike pomoći. Reprezentaciju ćemo činiti: Đoković, Troicki, Lajović, Tipsarević, Krajinović, i ja. Na širem spisku će biti Đere, Tepavac, Milojević, Zekić, Krstin, Kecmanović i Bozoljac. Bio sam na selektorskom mestu u Dejvis kupu, ali i na ekipnom takmičenju u Diseldorfu više puta. Drago mi je da imam podršku i poverenje svih reprezentativaca. Jako dobro poznajem naše igrače, što će biti od velikog značaja za naše dalje uspehe.

Iako je Zimonjić ranije umanjivao značaj uloge selektora, utisak je da bi mogao da popravi najmanje dve stvari. Prva je malokrvnost na klupi poslednjih godina.

Teško može da se zaboravi kako naš štab nije koristio specifičnost Dejvis kupa da se na svaki način pomogne igraču na terenu. Na primer, protiv bučnih Argentinaca koji su svim srcem doprineli preokretima u mečevima koje su dobili, dok je naša klupa u tim trenucima ćutala.

Zimonjić toliko dobro oseća puls tima da ima sve uslove da postane dirigent orkestra, koji bi zdušno reagovao kada treba.

Drugi problem je delikatno pitanje dubla, čija je redovna polovina bio upravo novi selektor, a druga se menjala od danas do sutra. Rezultati takvih „letećih” izmena bivali su sve slabiji, sa časnim izuzecima, kao što je pobeda Zimonjića i Bozoljca protiv braće Brajan.

Ako iko poznaje problematiku igre u parovima i potrebu za stalnim saigračem, to je upravo novi selektor, ali sa dvostrukom ulogom koju preuzima dubl postaje i najstrožija prizma u praćenju njegovog rada.

(Marjan Kovačević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.