U trendu

Postoje kritičari: Švajcarci ovo zameraju svom junaku Rodžeru Federeru

Dnevnik Marca zaključuje da je Rodžer Federer trenutno najpopularniji sportista sveta, ali u njegovoj Švajcarskoj trenutno mu deo javnosti zamera što je rezidenciju preselio u Dubai.

Legendarni 36-godišnji velikan u nedelju je trijumfom u finalu Australijan Opena protiv Marina Čilića osvojio svoj 20. Gren Slam turniru u karijeri i tako potvrdio svoj status sportiste vanserijskog talenta kakav će se teško ponovo roditi.

I dok veći deo sveta slavi Federerov podvig i proglašava ga najvećim svih vremena, ima i onih koji su spremni na otvorenu kritiku i uglavnom se nalaze u samoj Švajcarskoj. Prvi koji se usudio javno da udari kontru bio je bivši predsednik Fife Sep Blater koji ga je povezao sa izbegavanjem plaćanja poreza.

‘Stalno se u tom kontekstu spominju fudbaleri, a niko ni ne spominje druge najbolje plaćene sportske zvezde. Pogledajte Federera, on je nedodirljiv. Sve što napravi se smatra dobrim,’ izjavio je pre par godina kompromitovani fudbalski službenik.

Federer je u karijeri od nagrada na turnirima zaradio više od 100 miliona dolara, a kad se tome dodaju sponzorski ugovori sa luksuznim markama poput Rolexa, Mercedesa, Moeta, Lindta i Nike, njegovo bogatstvo se polako približava brojci od pola milijarde dolara.

U svojoj zemlji već je bio pod kritikama kada je rodni Basel zamenio Volerauom kao mestom prebivališta, a reč je o regiji sa poreznim olakšicama u Švajcarskoj, što je opravdao željom da bude bliže prijateljima, a ne manjim davanjima državi.

Sada dnevnik Marca tvrdi kako mu u Švajcarskoj zameraju što rezidenciju ima u Dubaiju, gde zadnjih godina provodi svoje vreme između dve teniske sezone. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima oporezivanje novčanih primanja nije postojalo do ove godine, ali nema potvrde da je Rodžer preselio svoje prebivalište na Bliski Istok, već se jedino zna da se tokom jednog dela godine želi maknuti od očiju javnosti i u miru priprema za teniske izazove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.