Ruska delegacija i zvanično sa 271 sportistom, CAS negirao MOK

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) zvanično je večeras saopštio da će na Igrama u Rio de Žaneiru učestvovati 271 takmičar iz Rusije.

U isto vreme, Sud za sportku arbitražu (CAS) presudio je da je odluka MOK-a da zabrani učešće ruskim takmičarima koji su ranije kršili pravila dopinga „neprimenjiva“.

Ruski tim trebalo je da broji 389 sportista, ali je posle izbijanja doping skandala MOK odluku o učešću prepustio pojedinačnim sportskim savezima, koji su svoje odluke slali tročlanoj komisiji MOK-a na konačnu ratifikaciju.

CAS je iste večeri, 24 sata pre početka Igara, presudio da je zabrana učešća ruskim sportistima sa ranijim doping prekršajima „neprimenjiva“, kao i da „ne poštuje prava sportista na prirodnu pravdu“.

Sud je ovakvu odluku doneo prilikom žalbe dvoje ruskih veslača, Anastasije Karabelšivo i Ivana Podšivalova, koji su 2008. dobili dvogodišnje suspenzije zbog dopinga. CAS je, medjutim, odbio njihovu molbu da naredi veslačkom savezu i MOK-u da prihvati njihove zahteve za učešće u Riju.

„Medjunarodna veslačka federacija (FISA) treba da odluči da li će da prihvati ili odbije njihovo učešće i to treba da uradi bez odlaganja“, navodi se u presudi CAS-a.

MOK je nedavno odlučio da ne zabrani učešće kompletnom ruskom timu posle dokaza o sistemskom dopingu, već je tu odluku prepustio pojedinačnim sportskim savezima. U toj odluci našla se i kontroverzno pravilo da bilo koji ruski sportista koji je ranije osudjivan zbog dopinga ne može da učestvuje u Riju, čak i ako je odslužio kaznu.

CAS je naveo da je to pravilo u suprotnosti sa proklamovanim ciljem MOK-a „da čistim sportistima obezbedi priliku da odbiju prezumpciju krivice i prizna pravo prirodne pravde“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.