U trendu

Serena Vilijams

Serena Vilijams (Serena Williams) rođena je 26. septembra 1981. godine u Mičigenu. Veliki proboj u teniskim takmičenjima Serena je ostvarila sa svojom sestrom Venus krajem devedesetih godina. Njih dve su u veoma kratkom roku dospele na vrhove top-lista teniserki, i to kako u singlu, tako i u dublu.

Tenisom je počela da se bavi sa šest godina, a naredne četiri godine trener joj je bio otac. Već u tom periodu, osvojila je nekoliko manjih turnira. Godine 1991. otac je sa sestrom vodi Riku Mačiju, jednom od najpoznatijih teniskih trenera u Americi. Mači i Nik Boletieri, u jednom kratkom periodu takođe veoma popularan teniski trener, doveli su sestre Vilijams na vrh, baš kao i mnoge prethodne učenike, među kojima su i Monika Seleš i Andre Agasi.

Međutim, otac Vilijamsovih donosi odluku da ih povuče iz tenisa, kako bi se posvetile obrazovanju. Ova odluka prouzrokovala je velike proteste teniskih stručnjaka koji su uočili veliki talenat obeju sestara. Posle velikih pritisaka, one se ipak vraćaju tenisu. Prvi profesionalni meč Serena Vilijams je odigrala 1995. godine. U roku od tri godine ona se našla među prvih 20 teniserki sveta.

U 1999. godini Serena osvaja svoje prve turnire u profesionalnom tenisu i prvi Grand Slam turnir u Americi. Na kraju 1999. godine ona i njena starija sestra dospevaju među prvih pet teniserki sveta. Takođe, obe se nalaze među tri najplaćenije teniserke sveta. U poslednje tri godine, Serena se sa sestrom smenjivala na prvom mestu top-liste teniserki. Osvojila je još niz Grand Slam turnira, u čijim je finalima često pobeđivala rođenu sestru.

Iako se po žutoj štampi može pročitati da su sestre veliki konkurenti i protivnici, njih dve su i velike prijateljice. Budući da pripadaju Jehovinim svedocima, obe su završile školu svoje mame, a trenutno su na fakultetu umetnosti u Kaliforniji, gde studiraju modni dizajn. To ih očito ne sprečava da i dalje budu najbolje teniserke sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.