U trendu

Srpski fudbaler simbol preporoda posrnulog kluba

Klub iz južnog Londona, Kristal Palas početkom 2017. bio je gotovo siguran za ispadanje u niži rang. Zbog užasnih rezultata uprava je otpustila trenera Alana Pardua, a nemoguću misiju spašavanja posrnulog kluba poverila je legendarnom Semu Alardiseu.

On je poslednjeg dana januara doveo Luku Milivojevića iz Olimpijakosa i Mamadua Saka. Simbolično, istog dana klub je prekinuo stravičan niz poraza i slavio 2:0 na gostovanju kod Burnemuta.

Milivojević i Sako debitovali su na domaćem terenu 25. februara u 1:0 pobedi protiv Midlsbroa, a srpski fudbaler izabran je za igrača utakmice. Od tog trenutka Palas je živnuo i probudio se iz zimskog sna i počeo da skuplja bodove i beži sa dna.

Milivojević je bio starter na skoro svim mečevima, a iako nije postigao nijedan gol ili upisao asistenciju, njegov uticaj i učinak u igri bio je ogroman. Imponuje njegova saradnja sa Kabajeom, siguran je ispred zadnje linije i aktivno učestvuje u igri prema napred. Ukratko, srpski reprezentativac pokazao se najboljom odlukom za navijače Kristal Palasa.

Gardijan je prepoznao da se u južnom Londonu nešto ozbiljno događa i svoje čitaoce je upoznao sa likom i delom Luke Milivojevića, srpskog reprezentativca za čiji je uspon najzaslužniji Robert Prosinečki.

Pre pet godina Prosinečki je vodio Crvenu Zvezdu, klub koji je kao igrač odveo do naslova prvaka Evrope. Čim je prvi put ugledao 20-godišnjeg igrača Rada, odlučio je da ga dovede na Marakanu.
“Prosinečki je tražio mlade i talentovane igrače za Zvezdu i čim je prvi put video Luku, oduševio se. Sećam se da mi je odmah rekao kako zna da će Luka biti kapiten Zvezde“, prisetio se Ranko Stojić, bivši fudbaler Partizana, Dinama i reprezentacije bivše Jugoslavije, i tadašnji predsednik Rada.

“Luka je u svim uzrastima bio vođa i jasno je bilo da je pred njim velika karijera. Kako mu je otac bio veliki navijač Zvezde, logična je odluka bila da ode na Marakanu“, nastavio je Stojić.

U dresu Zvezde odigrao je samo jednu sezonu. Tu je sezonu odigrao je fantastično, a junak Delija postao je kad je 2012. čudesnim golom presudio rivalu Partizanu. Nakon godine dana igranja za Zvezdu, s reputacijom jednog od najtalentovanijih mladih igrača Starog kontinenta, Milivojević prelazi u Anderleht.

https://www.youtube.com/watch?v=A-KzU2sVKfQ

Milivojević je odigrao svega 19 utakmica za Anderleht pre nego što je poslat na pozajmicu u Olimpijakos. Ko zna kako bi se karijera srpskog fusbalera razvijala da na klupi grčkog kluba nije sedeo legendarni igrač Reala Mičel, koji je u Milivojeviću prepoznao nesvakidašnji talenat.

“Od prvog dana u Pireju Milivojević je bio srećan. Odmah je dao do znanja da mu je ambicija da zaigra za prvi tim i korak po korak, postao je kapiten Olimpijakosa“, priča Džoni Georgopulos, ugledni grčki fudbalski novinar.

Za razliku od hladnog Brisela u kom se nikako nije snašao, u Pireju je Milivojevića dočekala klima u kojoj je uživao. Poverenje trenera, saigrača i navijača Milivojević je opravdao i za veliki novac u januaru ove godine je otišao u London. Za Georgopulosa to nije nikakvo iznenađenje.

“Veliki Sem ga je užasno želeo. Znao je da će prelazak u Palas biti odličan potez za Luku. Nakon nekoliko utakmica vidimo da je bio u pravu ali siguran sam da Luka može još bolje“, zaključio je Grk, a Stojić Milivojevića ubrzo vidi među fudbalskom elitom:

“Za mene će biti ogromno iznenađenje ako Luka u sledeće dve godine ne postane član jednog od četiri najbolja evropska kluba,“, prenosi portal Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.