U trendu

Sutra na Zlatiboru počinje XROS S Hard Enduro Reli

BEOGRAD – Srbija je spremna za svetski šampionat Hros s Hard Enduru Reli na Zlatiboru, nesvakidašnji spektakl na ovim prostorima koji će, od sutra do 21. maja, u našu zemlju dovesti najbolje vozače sveta.

To je prvi put u istoriji moto sporta da je Srbija domaćin FIM Hard Enduro svetskog šampionata.

Xros s Reli voziće se od 18. do 21. maja na Tari,
Mokroj Gori i Zlatiboru, koji je i domaćin dešavanja, a na trci će učestvovati najveće svetske zvezde ovog sporta iz 23 zemlje, saopštili su organizatori.

Tokom četiri dana, pred oko 10.000 posetilaca, vozači će odmeravati snage na svojim motorima prelazeći najrazličitije prepreke, pokušavajući da savladaju 300 kilometara
ekstremnih terena.

U okviru relija voziće se četiri klase: Pro, Expert, Hobby i prvi put klasa amatera.

Reli će 18. maja u 9.30 h u centru Zlatibora svečano otvoriti ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Prisutnima će se obratiti i predstavnik FIM Hard Enduro svetskog šampionata Vilfrid Keršagl i Bratislav Đurić, jedan od
organizatora Xros s relija.

„Sve je spremno za start. Organizovati jedan ovakav zaista jedinstveni događaj je vrlo zahtevno i kompleksno, ali se ceo XROS S tim potrudio da sve bude besprekorno. Verujem da će ovo biti fantastično iskustvo, kako za vozače tako i za gledaoce. Ocekujemo mnogo neizvesnosti do samog kraja jer smo
pripremili mnogo iznenađenja i veoma zahtevne deonice“, kaže Đurić i dodaje da će se već prvog dana u centru Zlatibora voziti trening i kvalifikacije za prolog Akrapovic Straight Rhythm.

Kaže da će njegovo veliko finale, inače posebna atrakcija za gledaoce, početi u 15 casova, kada će 16 najboljih vozača iz svake klase u formaciji jedan na jedan odmeravati svoje snage na poligonu sa 12 improvizovanih prepreka.

Tu će biti svega: od ogromnih balvana i kamenjara do kontejnera sa vodom, poručuje Đurić.

Prvi trkački dan startuje u četvrak 19. maja u osam sati ujutru, kada vozače čeka trasa od 100 kilometara u prelepom, ali surovom ambijentu planine Tare.

Narednog dana voziće 100 kilometara po živopisnim
predelima Mokre Gore, dok će se u subotu, 21. maja, vozaci otisnuti na dodatnih 100 kilometara na Zlatiboru, nakon čega će se svečano proglasiti pobednik prve hard enduro trke u istoriji moto sporta Srbije.

Takmičenje se nakon naše zemlje nastavlja u Austriji, Italiji, Rumuniji, SAD-u, Kanadi i završava u Španiji u oktobru ove godine.

Organizatori su za gledaoce obezbedili posebne lokacije na sve tri planine odakle će moći da prate trke na licu mesta, dok će za ostale zaljubljenike u ovaj sport, koji nisu u mogućnosti da dođu, biti organizovan direktan prenos trka.

Ovaj događaja izuzetno značajan za turizam Srbije, Zlatibora i zapadne Srbije koji će nesumnjivo uticati na popularizaciju hard endura u našoj zemlji podržali su Ministarstvo trgovine, turizma i
telekomunikacija i Ministarstvo omladine i sporta, opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor kao i Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.