Svetska košarkaška federacija podmetnula Srbiji mapu bez Kosova, javni servis odbija da je emituje

Radio-televizija Srbije, kao i svi drugi emiteri u Evropi koji su kupili pravo na emitovanje Evropskog prvenstva u košarci za žene, dobila je paket špica, džinglova i ostalog promo-materijala za ovaj šampionat od strane FIBA, na kojima se nalazi mapa Srbije bez teritorije Kosova.
Emiteri su u obavezi da emituju samo taj promo-materijal, ali RTS je saopštio da neće emitovati priloge u kojima se nalazi mapa Srbije bez južne pokrajine.

Materijal u kome su predstavljeni gradovi domaćini Evropskog prvenstva u košarci, inače se nalaze i na zvaničnom FIBA sajtu.

U sinoćnjem prenosu utakmice Srbija-Belorusija, zbog nestanka struje u Zrenjaninu, više puta je došlo do prekida u dostavi signala od strane španske produkcije koja proizvodi i prosleđuje signal „Evroviziji“ i svim emiterima, a koju je angažovala FIBA.

Tokom tih prekida, navodi RTS, greškom je emitovan jedan kadar promo-materijala, u kojem se videla grafika Srbije bez Kosova i Metohije.

Iako je samoproglašena država Kosovo članica FIBA, RTS saopštava da tokom ovog šampionata neće puštati promo-materijale koji su za našu zemlju neprihvatljivi.

Evropsko prvenstvo u košarci za žene održava u Srbiji i Letoniji, a počelo je 27. juna. Naša reprezentacija kao domaćin igra u Zrenjaninu, dok je Srbija domaćin još jedne grupe čije se utakmice igraju u Nišu. Završnica prvenstva i borba za medalje biće na programu u Beogradu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.