U trendu

Tenk ispred Zvezdinog stadiona: Zašto je postavljen i šta će biti sa njim

Tenk ispred stadiona „Rajko Mitić“ „ukrašen“ je obeležjima Crvene zvezde u danu kada fudbaleri igraju revanš meč protiv Jang Bojsa za ulazak u Ligu šampiona.

Tenk je juče postavljen na novoizgrađenom navijačkom platou ispred severne tribine, gde su smeštene najvatrenije pristalice crveno-belih.

Upravo je tenk često bio simbol navijača na utakmicama Crvene zvezde, uz parole „Zvezdina mašina“, „Severna armija“…

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kaže da je ovo oklopno vozilo zapravo – maketa i da nema opasnosti.

„Policija se obratila tužilaštvu koje je reklo da nema elemenata krivičnog dela i da mesta za postupanje policije“, prenela je Stefanovićeve reči agencija Beta.

On je dodao i da ne zna da li će maketa ostati na tom mestu tokom večerašnje utakmice.

Redakcija BBC na srpskom kontaktirala je sa Uefom povodom slučaja tenk, ali su nas oni samo uputili na „klub koji je domaćin utakmice“.

Uefa nije odgovorila na pitanje da li tenk ispred stadiona krši njihova pravila i da li bi Zvezdi zbog toga mogla da preti kazna.

Iz Crvene zvezde nisu želeli da komentarišu ovu temu. Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na pitanja BBC-ja do trenutka objavljivanja teksta.

Šta se desilo?

Reč je o tenku T-55 maskirne boje, postavljenom na platou ispred severne tribine, a na koji je okačena zastavica severna armija.

Navijači Zvezde organizovani u grupu Delije često sebe nazivaju severnom armijomi taj slogan se često može videti na njihovim zastavama i majicama.

Tenk ispred Zvezdinog stadiona izazvao je veliku buru jer su pojedini mediji preneli da je reč o tenku koji je tokom devedesetih učestvovao u borbama u Vukovaru, što nije potvrđeno.

Izvor blizak klubu koji je zahtevao da ostane anoniman kaže za BBC na srpskom da je tenk prošao sve kontrole i bezbednosne provere.

„Reč je o rashodovanom tenku – izvađen je motor i zalivena cev – a kupljen je na vojnom otpadu“, navodi izvor BBC-ja.

Kako navodi, ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje da tenk stoji ispred stadiona.

BBC je Ministarstvu odbrane uputio pitanja o tome ko i kako može da kupi tenk, kao i da li se prilikom prodaje vojne opreme vodi računa o tome kako će ona biti korišćena.

Izvor BBC-ja kaže da su tenk postavili Zvezdini navijači i da klub nema nikakve veze sa tim.

„Ostaće tu, kao deo eksterijera stadiona“, kaže on.

Korisnici društvenih mreža uglavnom su negativno reagovali na postavljanje tenka ispred Zvezdinog stadiona.

Bilo je i onih koji su branili postupak navijača.

Kao i onih koji su se samo zabavljali.

Ovo nije prvi slučaj vojnog naoružanja ispred sportskih stadiona u svetu.

Tenk obojen u crveno-plavo postavljen je ispred stadiona CSKA u Moskvi koji je poznat kao vojni klub, dok se ispred stadiona Arsenala u Londonu nalaze – topovi.

Topovi su deo Arsenalovog grba, pa ih zovu – tobdžije.

Fudbaleri Crvene zvezde protiv Jang Bojsa igraju večeras od 21 sat na stadionu „Rajko Mitić“.

Prvi meč u Bernu završen je remijem 2:2.

(BBC na srpskom/Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.