U trendu

Tim Dankan

Jedan od najboljih igrača u istoriji američke profesionalne košarke i trenutno verovatno najbolji aktivni igrač NBA lige, Tim Dankan, rođen je 25. aprila 1976. godine u San Antoniju. Ima dve starije sestre koje se profesionalno bave plivanjem i koje su 1988. godine bile u američkoj olimpijskoj reprezentaciji.

Košarkom se nije bavio do devetog razreda osnovne škole. Dotad je trenirao plivanje. Kada je lokalni bazen uništio uragan, počeo je da trenira košarku. Studirao je i diplomirao na Filozofskom fakultetu pri Univerzitetu Wake Forest.

Tim Dankan je jedini igrač koji je u svojih prvih pet sezona u NBA ligi bio izabran u All Star tim i All Defensive tim. Takođe, drugi je igrač u ovoj ligi, posle Majkla Džordana, koji je dva puta zaredom proglašavan za najkorisnijeg igrača sezone. Za prvih pet sezona u NBA-u uvek je bio u prvoj postavi ove lige. Čak i Lariju Berdu to je pošlo za rukom u prve četiri sezone.

Proglašavan je za najboljeg igrača nedelje bezbroj puta, a više puta je bio najbolji igrač plej-ofa. Svojevremeno je bio i najbolji ruki sezone. Zanimljivo je da do sada nije igrao u američkoj reprezentaciji. Jednom je bio na listi igrača za Olimpijske igre 2000. godine, ali je zbog povrede izostao.

Osnovao je Tim Dankan fondaciju 2001. godine koja stipendira sportiste, unapređuje zdravstvenu zaštitu i finansira istraživanja u medicini. Kolekcionar je noževa i mačeva.

Godine 2001. venčao se sa svojom sadašnjom suprugom Emi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.