U trendu

U Ćupriji svečano otvoren Atletski stadion

U Ćupriji je danas Prvim atletskim mitingom „Memorijal Vera Nikolić“ otvoren atletski stadion „Aleksandar Aca Petrović“.

Stadion ima osam traka na poliuretanskoj stazi, podlozi za sve vremenske uslove, od specijalnog crvenog poliuretana na asfaltu, otpornog na habanje, temperaturne oscilacije, sprinterice i UV zračenja.

Izgradnju stadiona, koji je koštao preko 135 miliona dinara, finansirala je opština Ćuprija. On je deo Atletskog centra Srbije sa dvoranom vrednom 500.000.000 dinara i biće baza za pripreme svetskih atletičara 2022. godine, kada je Srbija domaćin Svetskog prvenstva u atletici. Dvoranu će finansirati Vlada Srbije i Atletski savez Srbije.

Direktor Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković je rekao da je otvaranje ovog stadiona velika stvar za razvoj srpske atletike.

„Ćuprija je grad koji je sinonim atletike u našoj zemlji i u evropskim okvirima. Taj broj evropskih šampiona, svetska rekorderka pokojna Vera Nikolić, sve ono što je Aleksandar Petrović radio i što sada radi Dragan Zdravković ukazuje na to da je ovo pravi potez i da smo na pravom putu. Ono što još fali da bi Ćuprija postala stvarni atletski centar je atletska dvorana i važno je da se i ona uradi u narednom vremenskom periodu jer to zaslužuju deca ovog regiona“, rekao je Branković.

Predsednik Skupštine opštine Ćuprija Ninoslav Erić je izjavio da je izgradnja atletskog stadiona ostvarenje sna najvećih ćuprijskih atletičara.

„Atletika je bazičan sport i važno nam je da razvijamo atletiku. Mi smo ispunili obavezu koju smo imali prema našim šampionima a nadamo se da će Ćuprija imati i nove evropske i svetske šampione“, rekao je Erić.

Bivša atletičarka i potpredsednica ASS, Ćupričanka Snežana Pajkić je rekla da je ovaj kapitalni objekat važan ne samo za građane Ćuprije već i građane Srbije.

„Nadam se da ćemo ovaj projekat uokviriti izgradnjom atletske dvorane i da ćemo okupljati sportiste iz regiona i organizovati velika takmičenja. Ostaje žal što ovaj velelepni stadion nisu dočekali Aleksandar Petrović i Vera Nikolić. Pozvala bih roditelje i decu da dolaze na stadion, da se deca bave atletikom jer je atletika kraljica sportova. Ulaganje u atletiku je ulaganje u zdravlje jedne nacije“, rekla je Snežana Pajkić.

Selektor atletske reprezentacije Edin Zuković je izjavio da je izgradnja stadiona tek početak onoga što očekuje Ćupriju a to je izgradnja atletske dvorane.

„To će biti jedan od najlepših atletskih kompleksa na teritoriji Srbije i Balkana. Ono što je važno jeste da nosi ime najtrofejnijeg trenera Srbije i stare Jugoslavije Aleksandra Petrovića. Iskreno se nadam da će Dragan Zdravković i Snežana Jovanović uspeti da nađu još puno takvih takmičara koji će osvajati medalje širom sveta“, rekao je Zuković.

On je dodao da ovaj stadio zadovoljava sve uslove za organizaciju evropskih i svetskih prvenstava.

Bivši atletičar Marcel Vučetić je rekao da je neverovatno da je tolikom brzinom napravljen jedan ovakav stadion.

„Ćuprija je nekada u Jugoslaviji bila centar atletike. Prvi put sam čuo za Ćupriju kada je Vera Nikolić postala evropska prvakinja i svetska rekorderka. Mešaju mi se i tužne i sretne emocije, tužne jer Vera nije doživela da vidi ovo a sretne jer se dva meseca nakon smrti Vere Nikolić napravio memorijal i to je zaista fantastično“, rekao je Vučetić.

Gosti na svečanosti bili su i članovi porodice Vere Nikolić Ćasić.

Na memorijalu su održane trke na 800, 1.500 i 3.000 metara. Prvo mesto u ženskoj konkurenciji na 800 metara osvojila je Marija Stambolić iz OAK Beograd, a u muškoj konkurenciji Elzan Bibić iz Novog Pazara.

Na 1.500 metara za žene pobedila je Marsela Gudić iz Hrvatske a u trci na 3.000 metara pobedio je Miloš Malešević iz Inđije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.