U trendu

Venus Vilijams

Venus Vilijams (Venus Williams) rođena je 17. juna 1980. godine u Kaliforniji. Ova profesionalna teniserka već duže vreme je, uz svoju mlađu sestru Serenu, apsolutni lider u svetskom tenisu.

Dve najmlađe od pet ćerki u porodici Vilijams pokazale su talenat za tenis još u najranijem detinjstvu . Otac ih je trenirao sve do 1991. godine, kada se porodica seli na Floridu, gde sestre dobijaju svoje profesionalne trenere, poznata imena koja su trenirala najveće zvezde svetskog tenisa.

Venus je već sa deset godina počela da osvaja turnire za juniore, uglavnom regionalnog, ali i nacionalnog nivoa. Otac odlučuje da obe ćerke povuče iz tenisa 1992. godine kako bi se posvetile fakultetu. Ova odluka bila je šok za javnost, budući da se od sestara Vilijams već tada puno očekivalo.

Godine 1994. sestre se vraćaju na teren, a Venus počinje profesionalno da se bavi tenisom. Prvi Grand Slam turnir igrala je tek 1997. godine i postigla solidan uspeh. Veliki uspon doživljava 1998. godine, kada ulazi u prvih deset teniserki sveta, a 1999. godine postaje jedna od prvih triju igračica tenisa na svetu. Iste godine osvaja i svoj prvi Grand Slam u Americi, a postaje i jedna od najplaćenijih teniserki na svetu, sa 4,6 miliona dolara zarade tokom relativno kratke profesionalne karijere.

Narednih godina Venus osvaja gotovo sve moguće trofeje. Prva je teniserka koja je u toku jedne godine osvojila dva Grand Slam turnira. Sa Serenom u dublu takođe je osvojila nekoliko Grand Slam-a i danas važi za najplaćeniju igračicu tenisa u istoriji ovog sporta.

Obe sestre su članovi Jehovinih svedoka a, pored bavljenja tenisom, studiraju modni dizajn.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar