U trendu

Žestoke kritike svetskih zvezda: Zašto mora da se forsira Federer?

Rodžer Federer je osvojio 20. gren slem trofej i učvrstio se na teniskom pijedestalu. U finalu Australijan opena posle velike borbe u pet setova savladao je Hrvata Marina Čilića.

Međutim, kako prenose sportski mediji, posle novog trijumfa Švajcarca ponovo se povela diskusija na temu: Zašto Federer u Melburnu ima povlašćen položaj?

Javna je tajna da organizator prvog gren slema u godini ugađa švajcarskom asu. Poznato je da su svi, pa i Đoković i Nadal, tokom ovog turnira igrali po nesnosnim vrućinama u nehumanim uslovima. Svi osim Federera, koji je jedini uvek dobijao večernji termin.

Da mu se povlađuje, pokazalo se i pred finale.

U Melburnu je u vreme početka konačnog obračuna bilo 38 stepeni Celzijusa, pa je organizator odlučio da nad „Rod Lejver arenom“ navuče krov. Pritom, Čilić nije konsultovan, a i Hrvat se za meč zagrevao napolju, a Federer u dvoranskim uslovima.

„Da li bi bilo drugačije na otvorenom? Verujem da bi. Bilo mi je teško da se prilagodim, posebno u početku, jer je bilo bitno hladnije nego što sam očekivao i u odnosu na uslove u kojima sam se zagrevao. Najavili su nam da bi se meč mogao igrati u dvorani, ali nisam želeo da menjam svoju rutinu. Tokom turnira sam se uvek zagrevao i trenirao na istom terenu. Nisu me pitali za mišljenje oko krova, a nisam želeo da se raspravljam oko toga. Nisam želeo nikakve negativne misli. To mi se činilo besmislenim. U načelu, nemam ništa protiv zatvorenog krova, ali nisam osetio takve uslove ove godine i zato sam loše počeo meč, izgubio prva dva servisa i onda stalno lovio zaostatak“, izjavio je Čilić.

Osim Hrvata, i legende svetskog tenisa smatraju da uslovi nisu bili fer.

„Jedan finalista se zagrevao na otvorenom, a drugi pod krovom. Pogrešno je da se igra sa zatvorenim krovom, jer ovo nije dvoranski turnir“, jasan je bio nekadašnji britanski teniser Greg Rusedski.

Legendarni Australijanac Pet Keš je istomišljenik sa Rusedskim.

„Federer je trljao ruke kada je saznao da će se igrati u zatvorenom. Od kada je Australijan open dvoranski turnir?!“, ironično se zapitao Pet Keš.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.