Antić: Projekat Jadar biće u skladu sa najvišim ekološkim standardima

Projekat „Jadar“ kojim je predvidjena eskploatacije litijuma i borata kod Loznice, biće po najvišim svetskim standardima zaštite životne sredine, obećao je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je na sastanku Radne grupe za srovodjenje projekta „Jadar“ kod Loznice rekao da će primena najsavremenije tehnologije, posebno u eksploataciji i preradi mineralnih sirovina, doneti višestruke koristi za lokalnu zajednicu i državu.

Projekat „Jadar“ razvija kompanija Rio Tinto koja je u njega uložila više od 90 miliona dolara.

Radna grupa koja procenjuje uticaj tog projekta na kvalitet života lokalne zajednice i na razvoj privrede u Srbiji, danas je razmatrala izdavanja dozvola za eksploataciju i stanje infrastrukture neophodne da bi počela eksploatacija nalazišta.

Na sastanku su bili predstavnici Vlade, Grada Loznice i kompanije Rio Sava Exploration, iz sastava grupacije Rio Tinto.

Kompanija Rio Tinto je u fazi izrade Studije prethodne opravdanosti projekta, a ukoliko analize pokažu opravdanost, početak proizvodnje očekuje se 2023. godine.

Vlada Srbije i britansko-australijske kompanija Rio Tinto potpisale su krajem jula prošle godine Memorandum o razumevanju o Projektu „Jadar“.

Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu jer ima visoku koncentracije litijuma i bora, a geološkog ležište je procenjeno na 200 miliona tona.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike