U trendu

Bajden u dilemi oko kandidata za budućeg šefa FED-a

LONDON – Američki predsednik DŽo Bajden još uvek vaga da li da poveri drugi mandat DŽeromu Pauelu na funkciji predsednika Federalnih rezervi (FED, ili da na tu poziciju imenuje guvernerku u centralnoj banci Lealu Brejnard, rekao je Rojtersu jedan zvaničnik u američkoj administraciji.

Bela kuća je pod pritiscima i umerenjaka i naprednjaka u Demokratskoj stranci vezanih za taj izbor.

„Postoje pritisci sa obe strane u vezi sa finalistima za tu poziciju“, rekao je neimenovani zvaničnik britanskoj agenciji.

Bajden se sastao sa oba kandidata prošle nedelje, a odluka se očekuje u narednim nedeljama.

Pauel (68), koga je bivši predsednik SAD-a Donald Tramp postavio na čelo FED-a i čiji četvorogodišnji mandat ističe početkom februara, smatra se favoritom.

On ima podršku umerenih demokrata, kao i republikanaca, kao i iskustvo u sprečavanju finansijske krize i u pružanju pomoći da se postigne neočekivano brz i snažan oporavak od recesije izazvane pandemijom.

Pauel je, međutim, istovremeno na meti kritika zbog inflacije koja je dostigla 31-godišnji maksimum usled uskih grla u snabdevanju i situaciji kada su milioni Amerikanaca bez posla, kao i zbog jednog trgovinskog skandala tokom njegovog mandata koji je rezultirao ostavkama dva predsedika filajala FED-a i revidiranjem etičkog kodeksa centralne banke, navodi Rojters.

Demokratska senatorka Elizabet Voren protivi se njegovoj nominaciji, pri čemu se naprednjaci u Dmokratskoj stranci zalažu za izbor Brejnardove (59), koju je bivši predsednik Barak Obama, demokrata, imenovao u bord direktora FED-a 2014. godine nakon njenog službovanja u njegovoj administraciji.

Smatra se da Brejnardova zastupa labaviju monetarnu politiku i zaoštravanje bankarske regulative. Neizvesno je koliku podršku bi njena nominacija dobila od republikanaca.

Na internet kladionici PredictIt.org, Pauel je i dalje favorit sa oko 68 posto glasova, u odnosu na šanse Brejnardove koja na kladionici ima 31 odsto.

Bez obzira na njegov izbor kandidata za šefa FED-a, Bajden će biti u prilici da oblikuje ostatak sedmočlanog borda direktora, imajući u vidu da je jedno mesto trenutno upražnjeno, s obzirom na to da guverner Rendal Kvorls, donedavni potpredsednik FED-a za nadzor, planira da podnese ostavku krajem godine, i da mandat potpredsednika Ričarda Klaride ističe u januaru.

Ukoliko Bajden ne imenuje Brejnardovu za predsednicu FED-a, mogao bi da je postavi na funkciju za koju je bio zadužen Kvorls, a koju bi ona mogla da iskoristi da pooštri propise za Vol Strit i da potencijalno zauzme aktivniju ulogu po pitanju klimatskih promena, što su važni prioriteti za naprednjake, zaključuje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.