U trendu

Body kinect-nova inovacija Majkrosoftovih inženjera iz SRB

BEOGRAD – Majkrosoftovo inovativno rešenje „Body kinect“, koje skeniranjem ljudskog tela detektuje 17 zglobnih tačaka i analizira pokrete tela, moglo bi u budućnosti da pomogne sportistima da promene način igre, kako bi manje opteretili kičmu koja „trpi“ veći teret.

To inovativno rešenje, Majrosoftovog razvojnog centra u Srbiji, moglo bi biti primenjivao i u medicini, medicinskoj robotici i drugim oblastima.

Predstavljeno je danas na digitalnoj konferenciji „Sinergija 19“ u Beogradu i, kao i mnoga druga rešenja domaćih inženjera, otići cje u svet.

Zamenik direktora Majkrosoft razvojnog centra u Srbiji, Dražen Šumić, podsetio je za Tanjug da je taj centar osnovan 2005. godine i da je u njemu u početku radio mali tim inženjera, koji je pomagao američkom timu da razvije neke tehnologije.

U početku smo, kazao je, radili svega nekoliko projekata u oblasti transformacije slike u tekst, a vremenom smo dobijali sve izazovnije projekte i tako se dokazali i intenzivno rasli.

„Danas imamo više od 300 inženjera koji rade na kritičnim majkrosoftovim proizvodima u oblasti data procesinga, veštačke inteligencije, pa sve do virtuelne i proširene realnosti“, rekao je Šumić.

Dodao je da srpski tim u Majkrosoftu danas predvodi projekte i vodi inovacije u pojedinim oblastima, koje se prodaju i isporučuju korisnicima širom sveta.

„Svi naši proizvodi na kojima radimo u Srbiji izlaze pred milionsku armiju korisnika i sa njima smo u kontaktu i saznajemo šta od naših tehnolgija radi odlično, a šta treba još popraviti“, rekao je.

Šimunić kaže i da je jedan od majkrosoftovih „klaud servisa“ za procesuiranje podataka koji je vođen u Srbiji, prošle godine bio jedan od dva glavna projekata u celoj kompaniji.

U Beogradu je danas počela trodnevna konferencija „Sinergija 19“, koju od 2000. godine organizuje kompanija Majkrosoft, a koja je posvećena digitalnoj transformaciji, informaciono-komunikacionim (IKT) tehnologijama, ali i njihovoj primeni u kompanijama širom regiona Jugoistočne Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.