U trendu

Britanija najavila reformu finansijske regulative

LONDON – Britansko Ministarstvo finansija objavilo je danas plan reforme finansijskog sektora, koja uključuje reviziju regulative o odgovornosti bankara pri donošenju odluka i ublažavanje kapitalnih zahteva za manje zajmodavce.

Bregzit je u velikoj meri ograničio prisustvo londonskog Sitija u Evropskoj uniji, što je izvršilo pritisak na vladu da ublaži finansijska pravila budući da je Amsterdam pretekao London i postao najveći evropski centar za trgovinu akcijama.

„Vladin pristup reformi regulatornog miljea za finansijske usluge prepoznaje i štiti temelje na kojima je izgrađen uspeh Velike Britanije kao globalnog finansijskog centra – agilnost, dosledno visoke regulatorne standarde i otvorenost“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, prenosi Rojters.

Set planiranih reformi uključuje i reviziju pravila tzv. šortovanja – trgovanja tuđim akcijama u kratkom vremenskom roku uz kalkulaciju da se ostvari profit tako što se kupe po nižoj ceni i brzo prodaju po višoj.

Reforme će obuhvatiti i reviziju prospekata koje objavljuju kompanije prilikom listiranja na berzi, kao i plan o ukidanju i promeni propisa koji su uvedeni kada je Britanija bila članica Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.