U trendu

Britanija zamrzla sredstva Gasprombanke i Alfa banke

LONDON – Britanija je dodala na listu sankcija još dve ruske banke i državnu brodsku kompaniju Sovkomflot.

Kako javlja Rojters, Ujedinjeno Kraljevstvo je zamrzlo sredstva ruske Gasprombanke i Alfa banke u novoj rundi sankcija koje su objavljene danas.

Na listu sankcija je, navodi se, dodato ukupno 59 pojedinaca i privrednih entiteta.

Gasprombanka je jedan od glavnih kanala za plaćanje ruske nafte i gasa, a Alfa banka je jedan od najvećih ruskih privatnih kreditora, pod kontrolom Mihaila Fridmana, kog su e Britanija i njeni saveznici ranije ovog meseca takođe stavili na listu sankcija zbog napada Moskve na Ukrajinu.

Među pojedincima koji su pod sankcijama nalaze se: naftni tajkun Jevgenij Švidler, zatim osnivač Tinkof banke Oleg Tinkov, kao i Nemac Herman Gref, generalni direktor najveće ruske banke, Sberbanke, saopštio je Forin ofis.

Britanska vlada je saopštila da je na meti sankcija i Polina Kovaljeva, koja je, kako se navodi, pastorka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, dodajućiu da ona navodno poseduje imovinu od 4,0 miliona funti u Londonu.

„Putin ne treba da gaji iluzije – ujedinjeni smo sa našim saveznicima i nastavićemo da stežemo rusku ekonomiju kako bismo osigurali njegov neuspeh u Ukrajini“, rekla je ministarka spoljnih poslova Liz Trus, poručivši da „neće biti popuštanja“.

Sankcije su takođe uvedene preduzeću Ruske železnice i vojnoj kompaniji Kronštat, vodećem proizvođaču ruskih dronova. Privatna vojna firma, izvođač radova, Vagner grupa, takođe je sankcionisana.

Vlada u Londonu je navela da je sa najnovijim sankcijama ukupna vrednost imovine ruskih banaka koje je Britanija sankcionisala od početka ruskog napada na Ukrajinu porasla na 500 milijardi funti, dok neto vrednost zamrznute imovine ruskih oligarha i članova njihovih porodica premašuje 150 milijardi funti, dodaje Rojters.

Pod sankcijama se odranije nalaze: VTB, Banka Rusije, Banka Otkritije, Novikombanka, Promsvjazbanka, Sovkombanka i VEB banka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.